Minister Vandenbroucke werkt aan striktere regels voor artsen: "Wie taal patiënt niet spreekt, kan erkenning verliezen"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) werkt aan nieuwe regels die moeten garanderen dat zorgverleners de taal van de patiënt spreken. Er bestaat vandaag al heel wat wetgeving, zegt de minister, "maar die kan sluitender". Hij reageert daarmee op het nieuws dat er voor het eerst meer dan 10.000 buitenlandse artsen actief zijn in ons land. "Een strengere wetgeving maakt mogelijk dat we de erkenning kunnen intrekken van zorgverstrekkers die niet aan de eisen voldoen."

Dat het aantal artsen in ons land op recordhoogte zit en in elf jaar tijd verdubbeld is, roept een dubbel gevoel op bij Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de VUB.

"Er is een tekort, dus vanuit bevolkingsstandpunt is het goed dat buitenlandse artsen hier willen komen werken, maar het probleem is dat ze vaak de landstalen niet machtig zijn." De professor acht dan ook de tijd rijp voor maatregelen, om te voorkomen dat patiënten binnenkort niet meer bij de dokter kunnen worden geholpen in hun eigen taal.

Erkenning intrekken

"Ik wil dat artsen de taal van de patiënt spreken en ik zal daartoe een sluitend voorstel indienen", reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

De minister wijst erop dat het een recht van de patiënt is om in de eigen taal zorg toegediend te krijgen. In juni heeft hij de administratie gevraagd reglementaire aanpassingen voor te bereiden.

Een verstrenging van de wetgeving maakt mogelijk dat zorgverstrekkers die niet aan de eisen voldoen, daarop kunnen worden aangesproken. "Op die manier kan hun erkenning worden ingetrokken om in onze ziekteverzekering te werken." 

Vandenbroucke gaat er naar eigen zeggen van uit dat, zodra de wet scherper is geformuleerd, de klachten zullen volgen wanneer zorgverstrekkers er tegen zondigen. "Ook denk ik dat ziekenhuizen er beter op zullen letten dat de artsen de taal machtig zijn, of dat ze opleidingen zullen voorzien."

Een examen is volgens de minister daarom niet aan de orde. "Bovendien screen je daarmee alleen nieuwkomers, terwijl de strengere wetgeving ook op iedereen die al actief is van toepassing moet zijn."

Europese regels

Vandenbroucke merkt verder op dat daarbij de Europese regels niet uit het oog mogen worden verloren. Het zal dus gaan om één van de drie landstalen, waarbij ook de proportionaliteit meetelt. Niet voor alle zorgverleners zullen met andere woorden dezelfde vereisten gelden inzake taalkennis, "bijvoorbeeld een topexpert die voor maar enkele maanden in een ziekenhuis komt meedraaien".

Vandenbroucke herinnert er ook aan dat hij voor het tweede jaar op rij de artsenquota in ons land heeft verhoogd. "De deelstaten hebben voor de zomer laten weten dit voorstel te zullen volgen. Ik roep hen dan ook op om hun bevoegdheid over de subquota optimaal in te zetten zodat er voldoende huisartsen, psychiaters, geriaters en andere worden opgeleid. Zo kunnen we tekorten in een aantal disciplines wegwerken."

Meest gelezen