Opnieuw “de zieke man van Europa”: krijgt Duitsland zijn economie nog op de rails?

Hoewel Duitsland ooit de motor achter de Europese groei was, loopt het nu achter op andere Europese landen. Onlangs onderging het land een derde opeenvolgend kwartaal van economische teruggang of stilstand. Het risico bestaat dat Duitsland in 2023 de enige vooraanstaande economie is die krimpt.

Waarom is dit belangrijk?

De wereldwijde neergang in de verwerkende industrie treft Duitsland onevenredig hard, omdat deze sector een vijfde van zijn totale productie vertegenwoordigt – een vergelijkbaar cijfer met dat van Japan, maar bijna het dubbele van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië.

In het nieuws. Zowel het IMF als de OESO verwachten dat Duitsland dit jaar de slechtste prestatie van alle grote economieën zal leveren.

Te lang te weinig geïnvesteerd in nieuwe technologie

Zoom in. Het succes in traditionele sectoren heeft lang de onvoldoende investeringen in nieuwe technologieën gemaskeerd.

  • Duitsland's traditionele sterkte in de auto-industrie is in gevaar. De grote merken in de snelgroeiende elektrische voertuigensector verliezen marktaandeel aan goedkopere
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer