Frank Paella stopt na 60 jaar met paella maken in Temse

Frank 'Paella' Vermeulen uit Temse maakte zijn eerste paella in 1964. Op 29 september van dit jaar, bijna 60 jaar later, maakt hij zijn laatste paella klaar. “Ik word er bijna 80, ik moet beginnen met genieten”, zegt Vermeulen. Zijn geheim is een mix van paellakruiden uit Mallorca. 

In Temse kun je al meer dan een halve eeuw aankloppen bij Frank 'Paella' Vermeulen om het typisch Spaanse gerecht te bestellen. Hij had in de jaren 1960 veel succes met zijn huisbereide paella in zijn restaurant. Nadien legde hij zich daar de rest van zijn carrière op toe. In september komt er een einde aan het paellaverhaal van Vermeulen: "Na drie jaar zoeken, heb ik een overnemer gevonden." 

"In de jaren 1960 hadden mijn ouders een huis in Mallorca. Vrienden maakten daar altijd paella op een houtvuur. De interesse voor koken was er toen al. Dat was met een speciale kruiding uit een lokaal winkeltje. Ik was meteen verkocht voor de smaak van het gerecht.  Die mensen maken nu nog altijd speciaal voor mij de kruidenmengeling voor mijn paella." 

© Pieter Van Hecke

"Ik kan niet zeggen hoeveel paella's ik al in mijn leven heb gemaakt. Het zijn vrachtwagens vol denk ik. In de jaren 1980 heb ik in Knokke eens voor 3.000 man paella gemaakt, dus dat is al een vrachtwagen. Momenteel maak ik nog veertien verschillende soorten op vraag van de mensen. Met chorizo, konijn, kip, of vis."

Voor zijn afscheid zal hij nog een laatste keer paella maken. 150 genodigden mogen komen genieten in Kaai 22 in Temse eind september. "Zelf eet ik het nog wel, maar heel weinig. Ik proef altijd wel eens of de rijst en het vlees gaar zijn. Echt eten, dat doe ik niet meer na al die jaren. Ik kan het gerecht wel blindelings maken als het moet."

“Van een vriend kreeg ik de vraag om voor een hotelketen in Iran paella te gaan koken. Ik ga ze daar proberen de kneepjes van het vak bij te brengen. Iedereen uit mijn omgeving heeft er schrik van, maar ik niet. Vroeger had ik daar de tijd niet voor, maar nu wel. Ik reis in november een dag of vier naar daar en we zien wel.”

Chorizo of geen chorizo in paella?

"Nee, chorizo zit niet in de originele paella. Er zijn wel veel varianten waar chorizo in gebruikt wordt. Het hangt dus af welk recept de chef in zijn hoofd heeft", lacht Vermeulen.

© Pieter Van Hecke

Meest gelezen