Radio2

Historische Leuvense graven vernield door afgeknakte boomtak: "Droge zomers verzwakken eeuwenoude beukenbomen"

Op de stadsbegraafplaats van Leuven zijn twee historische graven vernield nadat een grote tak van een 250 jaar oude rode beuk plots naar beneden viel. Bij het incident raakte gelukkig niemand gewond. Volgens de landschapsarchitect van de begraafplaats gaat het om een gezonde boom, maar heeft hij door de afgelopen droge zomers wel krachten verloren. 

De 250 jaar oude rode beuken vormen een prachtige laan op de begraafplaats op de Philips-site in Leuven. In de schaduw ervan liggen tientallen historische graven met vaak eeuwigdurende concessies. Twee van die graven geraakten vanmorgen vernield toen van één van de bomen een zware zijtak naar beneden kwam.

"Het gaat om uitzonderlijk oude rode beuken", zegt landschapsarchitect Joeri Steeno. "Ze zijn zeker 250 jaar oud, maar verkeren nog altijd in een goede gezondheid. Wel merken we dat hun draagkracht is afgenomen en dat komt waarschijnlijk door de droge zomers die we de afgelopen jaren hebben gekend."

Radio2

Niet meer 'getraind'

"Door de droogte waren de bladeren en de takken de afgelopen jaren een stuk lichter en werd de boom niet meer ‘getraind’ om zware takken te dragen", weet Steeno.

"Nu hebben we een uitzonderlijk natte julimaand gehad en staan er dit jaar uitzonderlijk veel noten op de boom, waardoor het gewicht van de takken veel hoger ligt dan anders. Dat gewicht kon deze boom niet meer dragen. Het is trouwens al de derde keer deze zomer dat één van de bomen een zware tak verliest."

Uitdunnen

De stad neemt maatregelen om te voorkomen dat er in de toekomst nog zware takken naar beneden vallen. De dreef afsluiten voor publiek vindt de stad niet nodig. "We gaan de kruin van de boom extra uitdunnen zodat het afneemt in gewicht, en sommige 'risico'-takken gaan we preventief verwijderen", legt schepen voor Begraafplaatsen, Bieke Verlinden (Vooruit) uit. "Verder worden de bomen heel goed gemonitord door onze specialisten. Bij hevige wind volgen we de procedure die ook in de andere parken geldt, en sluiten we de begraafplaats af."

Op de vernielde grafstenen staan de namen van meerdere families geschreven. Onder meer leden van de families Vansteenwinckel, Ectors, Van Roy en Berckmans liggen er begraven.

Radio2

Meest gelezen