Gespecialiseerde firma gaat van deur tot deur in Lebbeke om exotische tijgermug te bestrijden

In Lebbeke start volgende week een laatste bestrijdingscampagne van de tijgermug. Een gespecialiseerde firma zal van deur tot deur trekken in een straal van 200 meter rond de plaatsen waar vorig jaar muggeneitjes gevonden werden. De larven zullen vernietigd worden, de volwassen muggen worden met rust gelaten.

De exotische tijgermuggen zijn België binnengekomen via het verkeer en de invoer van bamboe en tweedehands autobanden. Vorig jaar werden al populaties gevonden in Lebbeke en dit jaar was dat opnieuw het geval. Dat betekent dat de tijgermug ook de winter kan overleven. "Een gevaar is dat voorlopig nog niet. Het is vooral vervelend voor de inwoners", vertelt Veerle Versteirt van het Agentschap Natuur en Bos.

"Wij zijn de tijgermuggen niet gewoon. Dus wanneer ze steken, hebben we sneller jeuk of allergische reacties. Ze kunnen ook ziektes overbrengen, maar dat is echt iets voor de verre toekomst. Dat gebeurt op dit moment nog niet."

Drie bestrijdingscampagnes

Toch moeten de tijgermuggen bestreden worden en in Lebbeke gebeurt dat door de gespecialiseerde firma Rentokil. "Volgende week starten zij hun derde bestrijdingscampagne. In juni en juli waren er ook al van die acties. In een straal van 200 meter rond de plaatsen waar vorig jaar tijgermuggen zijn gevonden, gaat Rentokil de larven vernietigen."

Chemisch bestrijdingsproduct

"Ze gaan daarvoor van deur tot deur. De mensen in de buurt zijn verwittigd en weten dat de firma langskomt. De tijgermug legt de eitjes in stilstaand water, zoals emmers of regentonnen. Het water gieten ze zoveel mogelijk weg en anders gebruiken ze een speciaal larvicide. Dat chemisch product maakt de larven helemaal kapot." 

"De larvicide is ook onschadelijk voor andere dieren en voor mensen. Huisdieren kunnen dus nog altijd van dat water drinken of mensen kunnen het nog gebruiken om de planten te besproeien. De producten voor de volwassen tijgermuggen zijn wel giftig en omdat ze op dit moment geen groot gevaar vormen, grijpen we bij hen nog niet in."

Meest gelezen