Het koelwater wordt opgeslagen in een duizendtal tanks, maar de maximumcapaciteit is bijna bereikt.© AFP

Japan start donderdag met lozing koelwater uit kerncentrale Fukushima

Japan start donderdag met het lozen in zee van gezuiverd nucleair afvalwater afkomstig uit de kerncentrale van Fukushima.

Bron: BELGA

De Japanse premier Fumio Kishida heeft de lozing dinsdag aangekondigd, na een bijeenkomst met de bevoegde ministers. Volgens Kishida is het lozen van het water in de Stille Oceaan een kwestie “die niet kan worden uitgesteld”.

Eerder verzekerde het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) al dat de lozing van het koelwater van de kerncentrale van Fukushima veilig is en slechts “verwaarloosbare” gevolgen voor de omgeving zal hebben. Toch is er weerstand tegen het Japanse plan, onder meer van de lokale vissers die reputatieschade en inkomensverlies vrezen. Ook landen als Zuid-Korea, China en Nieuw-Zeeland maken zich zorgen voor mogelijke schade aan het milieu.

© AFP

“Centrales lozen al jaren koelwater”

De kerncentrale van Fukushima raakte beschadigd als gevolg van een zware aardbeving en tsunami op 11 maart 2011. Meer dan twaalf jaar na datum moeten de beschadigde kernreactoren nog altijd met koelwater gekoeld worden. In ongeveer 1.000 tanks ligt ondertussen meer dan 1,3 miljoen ton vervuild water opgeslagen. 

Uitbater Tepco wil dat water verdund en gefilterd in zee lozen omdat de maximumcapaciteit van de tanks in zicht komt. Het radioactieve element tritium kan niet worden gefilterd, maar volgens Tepco en het IAEA bestaat er geen gevaar aangezien het water verdund wordt en tritium in geringe hoeveelheden niet schadelijk is voor mens en omgeving. Ook experten wijzen erop dat kerncentrales wereldwijd al jarenlang routinematig koelwater lozen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer