De Amerikaanse president Biden in Maui, Hawaï.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"Het land rouwt met jullie mee": president Biden belooft wederopbouw van Maui na dodelijke natuurbranden 

De Amerikaanse president Joe Biden is vandaag, twee weken na de dodelijke natuurbranden, aangekomen op het Hawaïaanse eiland Maui. Biden sprak met hulpverleners en inwoners die voor de vlammen op de vlucht moesten. "Het land rouwt met jullie mee. We zullen alles doen om erbovenop te komen en herop te bouwen, met respect voor de cultuur en de tradities."

De Amerikaanse president Biden trok naar het Hawaïaanse Maui om zijn steun en medeleven te betuigen. Samen met zijn vrouw Jill Biden landde hij kort na 11 uur plaatselijke tijd.

Het koppel maakte met de gouverneur van Hawaï, Josh Green, een helikoptervlucht over de getroffen regio's van het eiland. Hij beschreef de verwoesting van de bosbranden als "overweldigend".

Nog op het programma stonden de ontmoeting van bewoners, plaatselijke verantwoordelijken en hulpverleners. Het koppel kreeg nadien nog een rondleiding in de vernielde stad Lahaina. Meer dan 2.700 gebouwen werden er verwoest. 

BEKIJK - President Biden brengt 13 dagen na de ramp een bezoek aan Hawaï:

Videospeler inladen...
President Joe Biden en first lady Jill Biden in een helikoptervlucht over verwoeste gebieden.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Daar sprak de president over de heropbouw van het eiland en hoe ze dat willen doen met respect voor de cultuur, de geschiedenis en de heilige grond van Maui. 

Hij beloofde, samen met heel het land, Hawaï te blijven steunen, zolang dat nodig is. "De hele natie rouwt met jullie mee. We focussen ons nu op wat er komen gaat en verzekeren federale steun voor de wederopbouw, zo lang als nodig is."

Kritiek

De voorbij dagen kreeg de Amerikaanse president heel wat kritiek. Hij zou zich sinds het begin van de bosbranden niet voldoende publiekelijk hebben uitgesproken. Verder vinden Hawaiianen dat de hulp ontoereikend en slecht georganiseerd is.

Ook de lokale autoriteiten kwamen onder vuur te liggen. Het hoofd van het Bureau voor Rampenbestrijding nam vorige week ontslag. Volgens een persbericht deed hij dat om gezondheidsredenen. Tegelijk was er veel kritiek op de aanpak van de natuurbranden, onder andere omdat het sirenesysteem de inwoners van de stad Lahaina niet gewaarschuwd had voor de branden.

De natuurbranden eisten al zeker 114 mensenlevens, en dat getal zal waarschijnlijk nog stijgen want 850 mensen worden nog vermist. Dat maakt deze branden nu al de dodelijkste branden van de afgelopen honderd jaar in de VS.

Meest gelezen