“De Chinese economie zal die van de Verenigde Staten overschaduwen”: een cyclische voorspelling die nu meer een utopie is

Al jaren wordt voorspeld dat China de Amerikaanse economie zal verdringen als ’s werelds grootste economische macht. Toch zijn de voorspellingen tot nu toe nooit uitgekomen. En gezien de huidige economische situatie van China lijkt de dreiging minimaal.

Waarom is dit belangrijk?

Na lange tijd achterop te hinken, heeft China in de jaren negentig alles uit de kast gehaald om zijn economie zodanig te ontwikkelen dat het een ware hausse aan economische groei heeft doorgemaakt. Sommige analisten zien dit als een serieuze potentiële bedreiging voor 's werelds leidende macht, de Verenigde Staten.

Zoom out: in 1997 voorspelden economen van het Internationaal Monetair Fonds dat de Chinese economie zo snel zou groeien dat het die van de Verenigde Staten in 2017 zou kunnen inhalen. Een voorspelling die niet is uitgekomen, zoals Yahoo Finance aangeeft.

  • In 2010 deed Goldman Sachs een soortgelijke voorspelling voor 2030, gebaseerd op de razendsnelle economische groei van het land en de bevolking van meer dan een miljard mensen, een factor die leek te garanderen dat China de grootste mar
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer