AFP or licensors

Alle 8 inzittenden gered uit gestrande kabellift boven kloof in Pakistan, eigenaar en medewerker gearresteerd

In Pakistan heeft de politie de eigenaar van de kabelbaan, waaruit acht mensen, onder wie zeven jongeren, na een urenlange hulpoperatie gered werden, gearresteerd voor nalatigheid. Ook een medewerker werd opgepakt. De groep zat al sinds dinsdagmorgen vast in de lift, op zowat 275 meter hoogte. In eerste instantie werd geprobeerd om hen met een helikopter te evacueren, maar uiteindelijk moesten ze vanaf de grond worden gered via een zogenoemde zipline.

De groep was op weg naar school in het bergachtige gebied in Battagram, in het noordwesten van Pakistan, op zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Islamabad. Kabelbanen zijn een populair en goedkoop transportmiddel om de afgelegen Allai-vallei over te steken, een tripje van 4 minuten in plaats van een tocht van 2 uur door bergachtig gebied.

Dinsdagmorgen rond 7 uur plaatselijke tijd brak een van de twee staalkabels van de kabellift. De gondel bleef hangen boven een ravijn, op een hoogte van 275 meter. De constructie hing nog slechts aan Ć©Ć©n kabel vast. Plaatselijke bewoners, onder wie familieleden van de inzittenden, verzamelden zich aan het ravijn en waarschuwden de hulpdiensten.

BEKIJK - Reddingsoperatie geslaagd, eerst via de lucht en dan vanop de grond:

Videospeler inladen...

Maar het was een aartsmoeilijke klus om de inzittenden uit de kabellift te redden. Het leger stuurde een reddingsteam ter plaatse. Helikopters probeerden de lift te benaderen, maar moesten opboksen tegen felle windstoten. Daarenboven zouden de rotorbladen van helikopters de al wankele kabellift nog verder kunnen destabiliseren, dus moesten de reddingswerkers extra voorzichtig zijn.

Ze slaagden er in eerste instantie niet in om mensen uit de kabellift te halen, maar konden wel wat wel voedsel en water ter plaatse krijgen. Eerder had een van de inzittenden via zijn telefoon het drama geschetst op televisie. "In godsnaam help ons. We hebben zelfs geen drinkwater."

Bij het vallen van de avond werden pogingen om mensen per helikopter te redden, stopgezet. Op dat moment waren al twee jongeren geƫvacueerd. De hulpteams werkten verder vanop de grond. Er kwamen experts ter plaatse die de andere inzittenden via een zipline (waarbij je aan een touw hangt en naar beneden glijdt, red.) probeerden te evacueren.

Rond 20 uur onze tijd kwam het verlossende bericht dat alle inzittenden zich veilig op de begane grond bevonden. Het is nog niet duidelijk of ze in goede gezondheid verkeren.Ā 

"Alle jongeren zijn succesvol en veilig gered", schreef premier Anwaar Ul-Haq Kakar op het socialemediaplatform X (het vroegere Twitter). "Geweldig teamwerk door het leger, reddingsdiensten, de administratie en de plaatselijke bevolking." Ook het Pakistaanse leger stuurde een mededeling de wereld in. "Alle gestrande personen zijn veilig geƫvacueerd en naar een veilige plaats gebracht. De plaatselijke overheid en de bevolking speelden ook een actieve rol in deze operatie."

Gearresteerd voor nalatigheid

Intussen heeft de politie Gul Zarin, de eigenaar van de kabellift, gearresteerd. De politie heeft ook een medewerker opgepakt. De autoriteiten verdenken het duo van nalatigheid. Ze zouden de levens van hun passagiers in gevaar hebben gebracht. Er loopt nog een onderzoek naar wat precies is misgegaan. Lokale autoriteiten in de noordwestelijke regio hebben ook gezegd dat alle kabelbanen die geacht worden onveilig te zijn, gesloten zullen worden.

Dit soort kabelbanen zijn een noodzakelijk kwaad in afgelegen gebieden in Pakistan, waar er weinig goede infrastructuur is. Ze zijn vaak van bedenkelijke kwaliteit en slecht onderhouden. Volgens plaatselijke media zou deze kabelbaan worden uitgebaat door een privĆ©-instantie.Ā 

De politie zou volgens de Britse openbare omroep BBC hebben gezegd dat ze de kabelbaan elke maand controleren, maar dat kan niet worden bevestigd. Premier Kakar heeft intussen de opdracht gegeven om veiligheidsinspecties uit te voeren bij andere private kabelbanen en -liften.

Meest gelezen