Een beeld uit "Holly".

Fien Troch mag 50e editie van Film Fest Gent openen met "Holly"

"Holly", de vijfde langspeelfilm van de Vlaamse regisseur Fien Troch, wordt de officiële openingsfilm van de 50e editie van Film Fest Gent. De film is een intrigerend portret van een 15-jarig meisje met een bijzondere gave. De nieuwste creatie van Troch maakt ook deel uit van de Officiële Competitie van het Filmfestival van Venetië.

Op 10 oktober mag de Belgische filmmaker Fien Troch de 50e editie van Film Fest Gent aftrappen, met haar nieuwste langspeelfilm "Holly".

Troch keert daarmee terug naar het filmfestival, zeven jaar nadat ze er met "Home" de publieksprijs en de George Delerue Award voor Beste Muziek won. 

Talent van eigen bodem

Het Gentse filmfestival kiest daarmee voor het derde jaar op rij voor een opener van eigen bodem, na "Close" van Lukas Dhont en "La Civil" van de Vlaams-Roemeense regisseur Teodora Mihai. "Vlaamse films bevestigen keer op keer hun sterker wordende reputatie, zowel nationaal als internationaal", zegt Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent.

"De keuze voor 'Holly’ als openingsfilm voor onze jubileumeditie is een logisch vervolg van het prachtige parcours dat Fien Troch in Gent heeft afgelegd", zegt De Witte. Naast de triomftocht van "Home" in de competitie, kregen eerder ook haar langspeeldebuut "Een ander zijn geluk" en opvolgers "Unspoken" en "Kid" al een plaatsje in het programma van Film Fest Gent, net als twee van Trochs kortfilms. 

Fien Troch bij de uitreiking van de Ensors in Oostende in 2015.
Nicolas Maeterlinck

Over "Holly"

Dit keer brengt Troch dus "Holly" mee, een portret van een 15-jarig meisje dat een dodelijke schoolbrand schijnt te hebben voorspeld. Plots zijn alle ogen gericht op het meisje dat een bijzondere gave lijkt te hebben, en probeert de gebroken gemeenschap troost en hoop te vinden bij haar.

Nieuwkomer Cathalina Geeraerts neemt de rol van Holly voor haar rekening. Ook Felix Heremans duikt als nieuw gezicht op in de film. Daarnaast zijn onder anderen Greet Verstraete, Els Deceukelier, Serdi Faki Alici en Robbie Cleiren te zien. Troch kon voor haar vijfde langspeelfilm opnieuw rekenen op Nico Leunen (HomeDe Acht Bergen) voor de montage. Voor de muziek werkte de regisseur terug samen met Johnny Jewel (DriveLost RiverHome).

Het festival heeft me altijd warm verwelkomd met mijn vorige films

Fien Troch, regisseur

Troch, die deze maand ook meedingt naar een Gouden Leeuw op het prestigieuze Filmfestival van Venetië, reageert erg dankbaar: “Geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van Venetië was al fantastisch nieuws, maar om dan ook nog de eer te hebben om met ‘Holly’ Film Fest Gent te mogen aftrappen, is ongelofelijk. Het festival heeft me altijd warm verwelkomd met mijn vorige films. We gaan een groot feest maken van deze jubileumeditie.”

De 50e editie van Film Fest Gent vindt plaats van 10 tot en met 21 oktober 2023.

Meest gelezen