Sanne Vanderstraeten en David Dessers op de Leuvense Ring
Stad Leuven

Auto's niet welkom in Leuven op zondag 27 augustus: ook deel van Binnenring autovrij

Zondag 27 augustus mag je Leuven met de auto niet binnenrijden. De volledige binnenstad, maar ook de Binnenring van Leuven tussen het Martelarenplein en de Naamsepoort wordt autovrij gemaakt tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds. 

Voor de 15de keer wordt in Leuven een autovrije zondag georganiseerd. Op 27 augustus is er geen autoverkeer toegelaten in de volledige binnenstad en net als vorig jaar wordt ook de Leuvense Binnenring tussen het Martelarenplein en de Naamsepoort afgesloten voor autoverkeer tussen 10 uur ’s morgens en 6 uur ‘s avonds. 

Met de fiets door de tunnel onder het stationsplein

Er zijn heel wat activiteiten, zoals buurtfeesten, rommelmarktjes, dans en live-muziek. Maar hoogtepunt van de autovrije zondag wordt “The king of the Ring”, wanneer duizenden fietsers de Leuvense Ring inpalmen : ” Onder politiebegeleiding nemen fietsers, rolschaatsers, skateboarders en steppers de volledige breedte van de weg in en zijn ze even koning van de straat. Geen auto’s, geen bussen en geen verkeerslichten: de Ring is van de fietsers en iedereen op wieltjes. Dit jaar rijdt de fietskaravaan ook door de tunnel onder het Martelarenplein aan het station”, vertelt organisator Sanne Vanderstraeten van Mobiel21. 

Om het evenement aan te kondigen, plaatste schepen van mobiliteit David Dessers (Groen) een gouden fiets op de middenberm van de Leuvense Binnenring. ”Want bij the king of the Ring, hoort een gouden fiets”, lacht Dessers: “De Leuvense Ring is de rest van het jaar voor 95 procent het terrein van koning auto, maar tijdens onze Autovrije Zondag zijn duizenden fietskoningen en -koninginnen er de baas."

Stad Leuven

Feest op straat

De Autovrije Zondag maakt van Leuven een bruisende stad, horen we bij organisator Mobiel21: “Er staan meer dan 40 activiteiten gepland, zoals tangodansen in de velodroom, een plezante singalong, maar we hebben ook aan buurtcomités gevraagd om zelf vanalles te organiseren. Het moet een feest voor de Leuvenaars worden die zorgeloos straten en pleinen mogen inpalmen. Picknicken met je buren op straat. Yoga op de Bondgenotenlaan. Alles kan.”

Volgens schepen David Dessers werkt zo’n Autovrije Zondag inspirerend : “Een stad zonder autoverkeer doet de Leuvenaars nadenken over duurzame mobiliteit en de invulling van straten en pleinen.” Op infostands krijg je informatie over elektrische fietsen, aangepast vervoer, fiets- en autodelen. Wie wil kan ook een testritje maken met een nieuwe elektrische fiets. 

www.tblm.be

Meest gelezen