Chris Bruggeman

Man vindt zeldzame paddenstoel in Het Leen in Eeklo: "Komt al meer dan 40 jaar niet meer voor in Vlaanderen"

In het provinciaal domein Het Leen in Eeklo is een zeldzame paddenstoel gevonden. De "ruige taaiplaat" werd nog maar één keer eerder gespot in Vlaanderen, in het jaar 1981. De paddenstoel is oker van kleur en heeft een opvallende hoed met haren. 

Tijdens een zoektocht naar vlinders trof Chris Bruggeman onverwacht een zeldzame paddenstoelensoort aan. Het gaat om de "ruige taaiplaat" of de "lentinus strigosus" voor de kenners. Het is een zwam die leeft op dood hout. De hoed van deze paddenstoel kan tot 8 cm groot worden. Het opvallendste zijn de haren op de hoed.

De plaatjes aan de onderzijde zijn zeer taai en helemaal niet zo breekbaar zoals bij de meeste paddenstoelen. Vandaar de vrij logische naamkeuze "ruige taaiplaat". De soort is niet giftig, maar door zijn taaie karakter is het niet aan te raden om de paddenstoel te eten.

De haren op de hoed van de paddenstoel vallen op.
Chris Bruggeman

In 40 jaar van Oud-Heverlee naar Eeklo

"De ruige taaiplaat trok meteen mijn aandacht", vertelt Chris Bruggeman. "De merkwaardige paddenstoel kwam me niet bekend voor. Ik heb foto's genomen en een klein stukje meegenomen om thuis microscopisch te onderzoeken. Na meer dan een uur zoeken, wist ik dat de ruige taaiplaat op die stapel hout groeide."

"Het is al ruim 40 jaar geleden dat er nog een waarneming is gebeurd van de paddenstoel in Vlaanderen. Het vorige exemplaar werd in het Mollendaalbos in Oud-Heverlee gevonden in 1981. Dat was toen de eerste, dus ik heb nu de tweede gevonden. Ik ben er dan ook fier op", bekent Bruggeman.

De plaatjes van de paddenstoel zijn harder of "taaier" dan bij andere zwammen.
Chris Bruggeman

Paddenstoel wordt beschermd

Waarom de ruige taaiplaat juist in Het Leen voorkwam, daar heeft Bruggeman ook het raden naar. "Paddenstoelen verspreiden zich met sporen in de lucht. Die sporen kunnen heel Europa doorreizen. Wellicht hebben een plus- en een minspoor vanuit Oost-Europa elkaar ontmoet in Eeklo en van daaruit is de paddenstoel dan ontstaan. Het is een kwestie van op het goeie moment op de goeie plaats te zijn."

"We hebben afgesproken dat de houtstapel waar de ruige taaiplaat op groeit, zal blijven liggen. De sporen kunnen zich zo misschien verspreiden en wie weet groeit de paddenstoel dan nog op andere plaatsen. Het is in elk geval een goeie zaak voor de natuur", besluit Bruggeman.

Meest gelezen