Coach van Cynthia Bolingo voorspelde vijfde plek in WK-finale: “Door iets trager te starten en wat over te houden op het einde”

Een vijfde plek in de finale van de 400 meter op het WK atletiek in Boedapest en een Belgisch record in haar halve finale. Cynthia Bolingo (30) mag tevreden terugblikken op haar WK atletiek. Een prestatie die haar coach coach én hechte vriendin Carole Bam (44) voorspelde na haar halve finale op het WK. Volgens Bam kan ze zelfs nog drie tienden sneller dan haar fenomenale Belgisch record uit de halve finales. En wat als Bolingo volgend jaar in aanloop naar de Spelen haar blessures onder controle kan houden?

Milan Augustijns in Boedapest

Niemand is geschikter om de prestaties van Cynthia Bolingo beter in te schatten dan haar coach Carole Bam. De twee zijn onafscheidelijk, hun band gaat veel verder dan de atletiekpiste. Dus was de prestatie van Bolingo maandag in Boedapest, waar ze zich met een nationaal record van 49.96 als eerste Belgische vrouw ooit plaatste voor een WK-finale op de 400 meter, ook voor Bam heel speciaal.

Hoe heb je zelf die wedstrijd van je pupil beleefd?

“Die finale halen was het doel. Ik ga niet zeggen dat ik het verwacht had, maar ik wist dat Cynthia ertoe in staat was. Het was stresserend, want zelfs al had ze het potentieel, moest ze het nog altijd doen in een heel sterke halve finale. Haar opwarming hebben we goed aangepakt, zodat ze met vertrouwen startte. Cynthia is een wedstrijdbeest, die leeft voor dat soort momenten. In aanloop naar Tokio had ze dezelfde vorm, maar toen heeft het lot er anders over beslist (ze blesseerde zich in de voorbereiding, red.).”

Was starten als een speer en daarna proberen vol te houden de enige optie?

“Gezien de samenstelling van haar reeks wel, ja. En ze heeft dat heel goed gedaan. Al denk ik wel dat ze nog iets sneller kan.”

Zag je op training al dat ze naar een supervorm toegroeide?

“Ja, maar pas op: in tegenstelling tot wat veel mensen denken, was dit opnieuw absoluut geen makkelijk seizoen voor haar. Haar lichaam vertoonde grillen. Het waren nooit zware blessures, maar wel vervelende pijntjes die constant om aanpassingen van het programma vroegen. We moesten inventief zijn.”

© BELGA

Je doelt op alternatieve training, in het zwembad bijvoorbeeld?

“Ja, maar ook op aanpassingen in haar wedstrijdprogramma. Ze heeft er veel moeten afzeggen. Ze is naar Boedapest vertrokken met vier 400 meters in de benen, terwijl we er meer dan dubbel zo veel hadden voorzien. Maar met een geblokkeerde rug en heup en een contractuur in de kuit hoor je voorzichtig te zijn.”

Hoe is ze met de tegenslagen omgegaan de laatste jaren? Vorig jaar werd ze ook nog geopereerd aan de knie?

“In het begin is het altijd heel moeilijk. Dan weet ze er emotioneel geen weg mee. Maar dan herpakt ze zich, accepteert ze de situatie en kan het echte werk beginnen. Dan treedt er een nieuwe dynamiek in werking en zie ik Cynthia zich helemaal op haar herstelproces storten. Ze weet waarom ze zichzelf zo laat afzien: uit liefde voor de sport en omdat ze wil tonen dat je obstakels kan overwinnen.”

Het is bekend dat jullie heel close zijn, maar wie heeft er verder nog een rol gespeeld in haar weg naar het allerhoogste niveau?

“Haar moeder natuurlijk, die heel dicht bij haar staat, en ook haar twee broers. Die familieband is cruciaal voor Cynthia. En daarnaast is er natuurlijk de medische staf, en ook haar vriendinnen Nafi Thiam en Anne Zagré mag ik niet vergeten.”

Hoe zie je de kansen in de finale woensdag?

“Ik vermoed dat Paulino, Kaczmarek en misschien ook Williams op het podium zullen staan. Cynthia staat in baan twee, wat geen voordeel is, maar ze heeft niks meer te verliezen. Ik denk dat ze nog sneller kan door ietsje trager te starten en wat krachten over te houden voor het einde. Daar wordt het echt vechten. In een ideaal scenario loopt ze 49.6 of 49.7 en duikt ze de top vijf binnen. Het is mogelijk.”

Wat er nu gebeurt is alvast goed nieuws richting de Spelen in Parijs volgend jaar.

“Ja, al kan er in een jaar nog veel gebeuren. Het wordt zaak om het volgend seizoen van bij de start goed aan te pakken. Als ze regelmatig kan trainen, dan kan ze zotte dingen doen.”

© BELGA