Nederlandse cryptobeurs Finst lanceert als eerste uitgebreide proof of reserve: “Hopen dat het verplicht wordt”

Het Nederlandse cryptobeursplatform Finst brengt een uitgebreide proof of reserve naar buiten. Volgens het platform zelf is dat een primeur. Zo kan het vertrouwen in cryptomunten versterkt worden, zegt Julien Vallet, CEO van Finst.


Beluister hier het volledige interview met Julien Vallet, in het Engels:


Uitgelegd: Een proof of reserve is een externe audit waarbij wordt geverifieerd of een bepaald platform waarop men crypto kan verhandelen, ook zelf over dat kapitaal beschikt. Als een gebruiker een bitcoin bezit, moet het beursplatform zelf ook een bitcoin in reserve hebben.

  • Vallet: “Je moet niet alleen de cryptocurrency’s verifiëren, maar ook of het geld van de klant op een bankrekening bij een cryptobeurs staat. Is er een scheiding van de activa aanwezig? Dat is een fundamentele vraag. Als een beursplatform failliet gaat, wil je zeker zijn dat je activa niet op de balans staat. Dat is de reden waarom onze proof of reserve veel verder gaat. Dat is een primeur in de sector, geen enkel ander platform heeft dat al gedaan.”
  • “Men moet de crypto-industrie meer gaan vertrouwen. Het is onze verantwoordelijkheid als beursplatform om veiligheidsmaatregelen te implementeren en volledig transparant te zijn over onze activiteiten en filosofie. Proof of reserve is een goed voorbeeld van transparantie en veiligheid. Daardoor heeft Finst veel nieuwe klanten, in Nederland en België.”
  • “We willen alle andere cryptoplatformen in de Benelux en overal ter wereld aanmoedigen om een uitgebreide proof of reserve vrij te geven, geverifieerd door een onafhankelijke partij. Enkel wanneer alle platformen dit initiatief tonen, zal het vertrouwen in de sector stijgen”, stelt Vallet. “Traditionele financiële instellingen zijn verplicht om jaarlijks een proof of reserve vrij te geven. Dat is nog niet het geval bij crypto. Ik hoop dat het een verplichting wordt.”
Meer