Waarom we niet gewoon beleggen in de meer rendabele Duitse staatsobligatie: “De laagdrempeligheid is een grote troef”

De Belgische eenjarige staatsbon belooft een netto rendement van 2,81%, aanzienlijk beter dan de rente op een spaarboekje of een termijnrekening. Maar zet de staatsbon af tegen bijvoorbeeld een Duitse staatsobligatie, die 3,30% oplevert, en de investering lijkt meteen een pak minder aantrekkelijk. Toch zijn beide staatsobligaties niet helemaal dezelfde, zegt professor Hans Degryse, en valt er zeker iets te zeggen voor de ‘minder rendabele’ Belgische bon.

Jonas van Boxel

LEES OOK. Nieuwe staatsbon met looptijd van 1 jaar zal nettorendement van 2,81 procent opleveren

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem presenteerde de nieuwe Belgische eenjarige staatsbon als een alternatief voor de weinig aantrekkelijke rente op Belgische spaarboekjes of termijnrekeningen. Je kan je afvragen of dat een eerlijke vergelijking is. Zo is er een obligatie uitgegeven door de Duitse overheid met vervaldag in oktober 2024, die een aanzienlijk hoger netto rendement van zowat 3,30% oplevert. Daar kan je als Belg net zo goed in beleggen.

Dat Duitse overheidspapier is echter niet helemaal hetzelfde product, legt professor financiën Hans Degryse (KU Leuven) uit. “In tegenstelling tot de Belgische staatsbon gaat het om een zogenoemde ‘zero coupon bond’: een obligatie die geen jaarlijkse intrest uitbetaalt. In plaats daarvan koop je de obligatie aan ongeveer 96,3% van de prijs en verkoop je ze op de vervaldag aan 100%.”

Dat is interessant, omdat je op die meerwaarde geen roerende voorheffing betaalt. “Er gelden wel een beurstaks en eventuele kosten van de broker”, zegt Degryse.

Risico

Bovendien schatten ratingbureaus Duitsland hoger in dan België, het risico ligt dus lager. Is de Belgische bon dan wel interessant? De laagdrempeligheid is een troef, zegt Degryse. “De Belgische staatsbon wordt in de markt gezet als een alternatief voor het spaarboekje en is makkelijk toegankelijk, via banken of rechtstreeks via de overheid. Voor iemand met een beursrekening is het misschien eenvoudig om in te zetten op de Duitse obligatie, maar mensen die daar helemaal niet mee vertrouwd zijn, kunnen daar moeilijkheden ondervinden.”

Het ‘hogere risico’ van de Belgische staatsbon moeten we volgens Degryse bovendien niet overdrijven. “Je geld ter beschikking stellen aan de overheid, dat houdt altijd een bepaald risico in. De Belgische staatsschuld is hoog en we staan voor bepaalde uitdagingen, zoals de kost van de pensioenen. Maar dat de overheid het komende jaar echt in de financiële problemen komt en het vertrouwen helemaal wegvloeit, dat zie ik niet gebeuren.”

LEES OOK. Is nieuwe staatsbon de beste keuze als je 10.000 euro op overschot hebt? Experts geven advies

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER