Canvas krijgt nieuw jasje (en nieuwe naam) en Otto-Jan Ham presenteert talkshow "Amai zeg wauw!": dit is het najaar van VRT

De zomer is bijna voorbij en dat betekent de start van een pak vertrouwde én nieuwe programma's op VRT en het digitale platform VRT MAX. Zo komt er weer een laatavondtalkshow op VRT 1 met Otto-Jan Ham als gastheer. Nog opvallend: Canvas heet voortaan VRT CANVAS en krijgt een volledig nieuwe stijl.

Voor we duiken in de najaarsprogrammatie van de VRT, moeten we eerst even terug naar een jaar geleden. Het digitale platform VRT NU verdween en maakte plaats voor VRT MAX, een plek waar alle video- en audiocontent van de VRT te vinden is.

In mei van dit jaar was het aan Eén om een nieuw jasje te krijgen. De televisiezender heette sindsdien VRT 1. Het logo, de vormgeving en de stijl werden ook vernieuwd. En nu is het de beurt aan Canvas, dat vanaf nu VRT CANVAS heet. "De nieuwe naam en huisstijl versterken de band met moedermerk VRT", klinkt het.

De naamsverandering hoort in de strategie van de openbare omroep de afgelopen jaren. De VRT moest een sterker merk worden dat elke doelgroep bereikt. Daarbij horen aandacht voor muziek, humor en entertainment. En dat is ook voelbaar in het najaarsaanbod.

Wat brengt VRT 1?

Er is voorlopig geen flashy show in het vooruitzicht, maar VRT 1 krijgt wel weer een laatavondshow met niemand minder dan Otto-Jan Ham als gastheer. 

In "Amai zeg wauw!" ontvangt Ham van maandag tot en met donderdag bekende en minder bekende gasten uit alle hoeken van de entertainmentwereld en daarbuiten. Jeroen Meus, Pommelien Thijs en Matteo Simoni prijken alvast op de gastenlijst.

BEKIJK - Wat vinden Matteo Simoni, Gloria Monserez en Otto-Jan Ham zelf van de naam van de nieuwe talkshow?

Videospeler inladen...

De droogste komiek van het land, Philippe Geubels, krijgt zoals aangekondigd een eigen quiz op zondagavond. De naam "Ik heb het u letterlijk gezegd" omvat het volledige concept: alle antwoorden worden ergens gegeven of getoond. Kwestie van alles te onthouden wat je richting uitkomt.

Als je na het lachen nog zin hebt in spanning, kan je gewoon blijven kijken. Na de quiz komt het langverwachte tweede seizoen van fictiereeks "De twaalf: de Assepoestermoord", met Koen De Graeve in de hoofdrol. 

BELUISTER - Netmanager Lotte Vermeir gaat dieper in op het nieuwe televisieseizoen:

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van België (of veel is vergeten sinds zijn schooltijd en zijn geheugen wil opfrissen) komt er "Interview met de geschiedenis: het Belgische koningshuis". De reeks, van Arnout Hauben, komt tot leven door een interessante combinatie van reportage en fictie, waarbij onder anderen acteurs Bruno Vanden Broecke en Willem De Schryver Belgische koningen vertolken.

BEKIJK - Hoe ziet die combinatie van fictie en reportage er dan uit?

Videospeler inladen...

Ook Lidewij Nuitten komt met een nieuw programma, waarin ze met haar grootste geheim naar buiten komt. Ze zit al jaren met iets waar iedereen wel een mening over heeft, maar daar wil ze zich nu niets meer van aantrekken. Wat dat geheim is, zal nog moeten blijken.

Na de eerdere vertoning van "Rough diamonds" op Netflix, met Kevin Janssens in de hoofdrol, beleeft de coproductie tussen Netflix en VRT 1 zijn première op het scherm. Het familiedrama speelt zich af in de Antwerpse diamantwijk: een business die Vlaanderen goed kent.

Vertrouwde content

Wie graag terugvalt op vertrouwde programma's, moet niet vrezen. Programma's als "VRT NWS journaal", "Blokken", "Dagelijkse kost" en "Thuis" (dat toe is aan zijn 29e seizoen) blijven onveranderd.

Verschillende programma's maken een comeback. In "De jaren 90 voor tieners" bezoekt Steven Van Herreweghe weer een groepje tieners in hun slaapkamer om daar de jaren 90 weer tot leven te brengen, vaak met verbaasde en geamuseerde reacties van de tieners.

In het nieuwe seizoen van "De repair shop" ontdekt gastvrouw Danira Boukhriss Terkessidis opnieuw de persoonlijke verhalen achter gekoesterde voorwerpen. In "Het huis" ontvangt Eric Goens onder anderen "VRT NWS journaal"-anker Riadh Bahri. Ook "Pano""Factcheckers" en "Down the road" verschijnen weer op het scherm.

Wat brengt VRT CANVAS?

De duidingsprogramma's "Terzake" en "De afspraak vormen de ruggengraat van VRT CANVAS. Vertrouwde programma's als "Alleen Elvis blijft bestaan" en "De ideale wereld" maken ook een comeback, net als "Extra time". Wie het sportprogramma zal presenteren in de plaats van Aster Nzeyimana - die de VRT heeft verlaten - is nog niet bekend.

Maar net als VRT 1 komt ook VRT CANVAS met nieuwe reeksen op de proppen. Zo gaat Sarah Vandeursen in "Sarah in Wokeland" met jongere generaties in dialoog op zoek naar wat woke nu eigenlijk betekent en waar de grenzen van humor liggen. 

"Hoe was het op school?" onderzoekt wat er de laatste jaren misloopt in het onderwijs. In het aangrijpende "Godvergeten" getuigen tientallen slachtoffers voor het eerst over misbruik in de katholieke kerk.

In "De Tattoo Shop" tatoeëert kunstenaar Tijs Vanneste boeiende verhalen op menselijke canvassen. Karine Claassen brengt in "Op een ander" tijd door in verschillende leefwerelden zoals een geloofsgemeenschap of een circusfamilie.

Wat is er exclusief te zien op VRT MAX?

  • "De laatste dag" is een komische fictiereeks over de hardwerkende Lucie (Elisabeth Lucie Baeten) die zich elke dag voorneemt ontslag te nemen, zonder succes.
  • In "Los het op" helpt Linde Merckpoel haar fans met grote en kleine problemen. Een buurtbos dat kreunt onder het zwerfafval of moeite om nieuwe vrienden te maken? Samen zoeken ze naar een oplossing. Op Studio Brussel zal Merckpoel een gelijknamig programma krijgen, maar met andere cases.
  • In "Challas en de kost" dompelen zes jongeren zich, samen met MNM-dj Kawtar Ehlalouch, onder in de cultuur van hun (groot)ouders in Marokko.
  •  In "Internet.be" neemt Manu Van Acker iedereen voor twaalf afleveringen mee langs de memorabelste fenomenen uit onze Belgische internetgeschiedenis.
  • "Uw rider is onderweg" is een fictiereeks die duikt in het leven van een groepje fietskoeriers.
  • "Bloedserieus"  geeft in vier afleveringen een eerlijk en duidelijk antwoord op vragen over alles wat met menstruatie te maken heeft.
  • TikTok-ster Bert De Kock gaat in "Makeupdate" op, je raadt het al, make-update met zeven bekende jongeren en praat met hen over hun onzekerheden.

Vooruitblik naar 2024

Het is nog niet voor meteen, maar we kunnen al even doorspoelen naar het voorjaar van 2024. Zo zal Niels Destadsbader - van wie de overstap van VTM naar VRT in 2021 een veelbesproken onderwerp was - in 2024 het muziekprogramma "Ik vraag het aan" presenteren.

Met verschillende bekende gezichten gaat hij op zoek naar liedjes die om een of andere reden een blijvende indruk op hen hebben nagelaten. Een verrassende artiest brengt een versie van het lied met een liveband.

Stefaan Degand wil zijn muzikale droom waarmaken in "Maestro Degand". Zal hij erin slagen om als dirigent de vierde symfonie van Johannes Brahms tot een goed einde te brengen?

Jeroen Meus - die in september een nieuwe keuken krijgt in "Dagelijkse kost - zal in 2024 zijn kijkers mee op reis nemen. Hij gaat in "De mosterd van Meus" op zoek naar lokale gerechten, speciale kooktechnieken en ongekende ingrediënten.

"De droomfabriek" maakt zoals aangekondigd een comeback. Maar liefst 10.000 mensen stuurden al een wens in. Daarnaast gaat Tom Waes weer op avontuur in "Kamp Waes", worden de deuren van "Hotel romantiek" weer geopend, en kruipt Maaike Cafmeyer weer in de rol van Chantal, in de gelijknamige reeks. 

Meest gelezen