Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld dat de staatsbons uitgeeft.
Volledig scherm
PREMIUM
Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld dat de staatsbons uitgeeft. © Getty Images / BELGA

Tot wanneer kan ik een staatsbon kopen? En kan het plots ‘uitverkocht’ zijn? Uw 14 meestgestelde vragen over de staatsbon beantwoord

Met een nettorendement van 2,81 procent op één jaar is er een ware stormloop op de nieuwe staatsbon bezig. Is dat ‘toprendement’ echt gegarandeerd? Moet ik er achteraf nog belastingen op betalen? En kan ik ook op naam van mijn minderjarige kinderen intekenen? Onder meer Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld dat de staatsbon uitgeeft, beantwoordt uw 14 meestgestelde vragen.

57 reacties

  • Jan Dhooghe

    8 maanden geleden
    Wat een hysterie! Het reële rendement is lager dan een spaarboekje aan 0,10% in 2015 - en toen zag je niet iedereen als een gek zijn geld vastzetten. In juli 2015 was de inlatie 0.45%; aan een interest van 0,1% maakt dat een reëel rendement van -0,35%. De koopkracht van spaargeld daalde dus 0,35%. Bij deze staatsbon krijg je 2,81% netto interest, maar de inflatie staat op 4,15%, dus een reëel inflatiegecorrigeerd rendement van -1 35%. Leer rekenen, mensen! Een groter getal is niet altijd beter.
  • Wesley Kenis

    8 maanden geleden
    Om "winst" uit te betalen moet er wel eerst "winst" zijn he..maar voor vele hier betekend die winst eigenlijk dat ze hun eigen belastinggeld gaan mogen afgeven zodat de staat die "winst" KAN uitbetalen...wacht tot na de verkiezingen als de betaaltermijn aanbreekt..benieuwd hoeveel "winst" er dzn nig te rapen zal vallen...wedden dat die 15% eerst sneuvelt (tenzij je "genoeg" geïnvesteerd hebt natuurlijk)...ik kan ket wachten tot het november is en de spelregels al gaan aangepast zijn!!
  • Walter Van Criekinge

    8 maanden geleden
    De staatsbon is altijd 100% correct uitbetaald in het verleden, en dat zal in de toekomst niet anders zijn.
  • Maxime Horemans

    8 maanden geleden
    Ik blijf weg van die handel! Al wat de staat uw aanbied of een bank uw aanbied moet je 2 zelf 3x goed checken of het wel de moeite waard is om het te doen vaak ben je een vogel voor de kat!, Nu moeten bij als hard werkende Vlamingen de staat sponseren om dan achteraf het geld die ze binnen rijven via de staatsbon terug lang alle deuren en vensters buiten te gaan gooien!
  • Danny Verhagen

    8 maanden geleden
    En waar haalt de staat volgend jaar het geld om alles terug te betalen . Ra ra ra