© WDK

Nieuwe staatsbon lokt meteen reactie uit: al drie banken verhogen hun spaarrente

Argenta was er als de kippen bij. Vrijwel meteen nadat de nieuwe staatsbon was voorgesteld, kondigde de bank een nieuwe termijnrekening aan die netto exact evenveel zal opbrengen. Later volgden ook Axa en Deutsche Bank. Bij de grootbanken blijft een rente-oorlog (voorlopig) uit.

Michaël Temmerman en Arnout Gyssels

Eerst even een reconstructie. Dinsdagochtend maakte minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) bekend dat er voor de nieuwe staatsbon, die voor het eerst een looptijd van slechts één jaar heeft, een brutorente van 3,30 procent werd vastgelegd. Na aftrek van de roerende voorheffing, die eveneens voor het eerst geen 30 maar slechts 15 procent bedraagt, blijft er nog een nettorendement van 2,81 procent over.

LEES OOK. Is nieuwe staatsbon de beste keuze als je 10.000 euro op overschot hebt? Experts geven advies

De aankondiging van de minister was nog niet koud of Argenta was er al met een reactie. De bank, die ervoor heeft gekozen om de nieuwe staatsbon niet aan te bieden, komt met nieuwe termijnrekeningen van één en drie jaar. Opvallend: de termijnrekening op één jaar heeft met 2,81 procent netto exact dezelfde opbrengst als de nieuwe staatsbon. Omdat Argenta wel nog 30 procent roerende voorheffing moet inhouden, is de brutorente hier 4,01 procent. Meer dan wat Argenta bij de Europese Centrale Bank kan krijgen of opstrijkt op Belgische woonkredieten.

Later op de dag maakte ook Axa bekend een termijnrekening met een looptijd van één jaar en een nettorente van 2,81 procent te lanceren. Bij Deutsche Bank, dat de staatsbon opmerkelijk genoeg ook zelf aanbiedt, krijg je zelfs 2,87 procent, maar alleen als je minstens 100.000 euro stort.

“Het verbaast me toch dat ze meteen zo hard gaan”, aldus Pascal Paepen, docent Bank & Beurs (Thomas More/KU Leuven) en oprichter van Spaarvarkens.be. “Ik vraag me echt af wat ze hier nog aan verdienen. Argenta kan bijvoorbeeld wel nog terugvallen op hypotheekleningen in Nederland, die iets meer opbrengen dan bij ons, maar toch kost dit hen wel wat. Ik kan het alleen maar plaatsen als een promostunt om op te vallen: Wij zijn goed voor onze klanten, kom naar ons.”

LEES OOK. Overheid lanceert staatsbon: wat maakt hem zo speciaal? Hoe teken je in?

Grootbanken

Wie hoopte dat ook de grootbanken zouden volgen, is er (voorlopig) aan voor de moeite. Zowel Belfius als BNP Paribas Fortis meldden dinsdag nog dat ze een gentlemen’s agreement hadden gesloten met het Agentschap van de Schuld (de overheidsinstantie die instaat voor de staatsbons) om tijdens de uitgiftetermijn van de staatsbon (van 24 tot 31 augustus, of een dag langer als je via je bank gaat) geen concurrerende producten aan te bieden. “Foute communicatie”, zo geeft Belfius woensdag toe. “In ons contract met het Agentschap staat alleen dat we ons als bank ertoe verbinden om tijdens die inschrijvingsperiode de rentevoeten van onze kasbons niet te verhogen. Dat is alles.”

Hetzelfde verhaal was dinsdag al te horen bij het Agentschap van de Schuld zelf. Daar wist niemand waarnaar de banken verwezen met hun gentlemen’s agreement. De (verouderde) clausule in het contract zou inderdaad alleen betrekking hebben op het uitreiken van kasbons in die periode en niet op rente op spaarboekjes.

LEES OOK. Waarom we niet gewoon beleggen in de meer rendabele Duitse staatsobligatie: “De laagdrempeligheid is een grote troef”

Toch lijkt het er niet op dat de grootbanken tijdens de inschrijvingsperiode hun rente gaan optrekken. “Wat we erna gaan doen, weten we nu nog niet. Alles hangt af van hoe de rente evolueert”, luidde het dinsdag in koor.

Luxepositie

Toch denkt Paepen niet dat reactie van Argenta en co. nu al voldoende is om de markt op z’n kop te zetten. “Daar zijn twee redenen voor”, zegt hij. “Ten eerste is de Belg zijn bank doorgaans vrij trouw. Er is meer nodig om een massaverhuizing te veroorzaken. Ten tweede hebben de grootbanken de voorbije maanden minder (duurder geworden, red.) hypotheekleningen afgesloten, waardoor ze momenteel nog over meer dan voldoende geld beschikken. Voorlopig kunnen ze dus de kat uit de boom kijken.”

Al zou dat weleens snel kunnen veranderen. De expert gelooft namelijk dat de staatsbon een erg groot succes zou kunnen worden. “Als ze vanaf 24 augustus merken dat hun klanten massaal hun geld weghalen, zullen ook de grootbanken toch wat beginnen te zweten. Nu bevinden ze zich nog in een luxepositie, maar als hun reserves snel en fel slinken, zullen ze wel moeten reageren.”

“Gelijk speelveld”

Ondertussen onderzoekt bankenfederatie Febelfin of de staatsbon de overheid niet te veel marktvoordeel oplevert en er juridische stappen tegen ondernomen moeten worden. “Laten we duidelijk zijn”, zegt woordvoerster Isabelle Marchand. “De overheid kan en mag een staatsbon uitgeven, het is een legitiem product. Maar wij pleiten alleen voor een gelijk speelveld. Waarom werd de roerende voorheffing hier verlaagd naar 15 procent en blijft die voor een gelijkaardig product van een bank op 30 procent?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER