West-Vlaanderen zoekt nieuwe arbeidskrachten in Mexico en India: “Tekorten zijn hallucinant”

West-Vlaanderen gaat op zoek naar arbeidskrachten in Mexico en India. Business AM vroeg aan Bert Mons van Voka West-Vlaanderen waarom de provincie het zo ver gaat zoeken.


Beluister hier het volledige interview met Bert Mons:


De essentie: Door een uitzonderlijke krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen, is de provincie gedwongen om verder te kijken dan Europa. In navolging van Duitsland kiest het voor Mexico en India om arbeiders aan te trekken.

  • Mons legt uit: “De groei in West-Vlaanderen stokt. Dat heeft alles te maken met de arbeidsmarktkrapte. Het voorstel is een en-en-verhaal. We willen blijven inzetten op de paar werkzoekenden die ons nog resten in de regio en op de niet-beroepsactieven. Maar als we de rekening maken, dan stellen we vast dat we in 2030 heel veel handen tekort zullen hebben. Het zijn hallucinante cijfers: meer dan 70.000 mensen voor West-Vlaanderen alleen. Daarom die gerichte arbeidsmigratie.”
  • “In West-Vlaanderen rekruteren bedrijven al decennialang uit Noord-Frankrijk. Maar die vijver droogt op. De ondernemer wil verder kijken, ook buiten de Europese grenzen. Duitsland doet dat vandaag al op een heel actieve manier. Het land heeft recent nog de wetgeving aangepast om op jaarbasis meer dan 50.000 arbeidsmigranten extra naar Duitsland te halen.”

Op termijn ook lager geschoolden

  • “We kijken in eerste instantie naar Mexico en India om de eenvoudige reden dat onze Duitse collega’s heel goede ervaringen hebben met de lokale overheden en de kwaliteit van de lokale talenten. Maar het lijstje is veel langer en we zullen ook andere landen screenen in de komende weken en maanden”, zegt Mons.
  • “We doen dit in samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en de lokale autoriteiten. De mensen worden opgeleid en krijgen Nederlandse les. Door het uitblijven van structurele arbeidsmarkthervormingen in onze regio moeten we wel breed kijken. Bij voorkeur naar hooggeschoolden en middengeschoolden. Maar op termijn zal de arbeidsmigratie ook voor lager geschoolde arbeidskrachten gelden.”

(ns)

Meer