Een divers lerarenpanel bespreekt de resultaten van een grote bevraging bij 1.500 leerkrachten.
Volledig scherm
PREMIUM
Een divers lerarenpanel bespreekt de resultaten van een grote bevraging bij 1.500 leerkrachten. © ID/ Sebastiaan Franco

SOS LEERKRACHT. 9 op de 10 voelen zich ondergewaardeerd. “Omdat wij veel vakantie hebben, denken ze dat we niets doen. Dat steekt de ogen uit”

Ze hebben meer vakantie dan dat ze werken. Het is de enige job waarin een werkuur maar 50 minuten duurt. En de ergsten zijn die van ‘turnen’: die doen ook in hun uren niks behalve in het midden van de sportzaal staan. Hoe er in stereotypen over de leerkracht wordt gedacht, dat is bekend. En dat weten ze zelf ook, zo blijkt uit een bevraging van HLN bij bijna 1.500 leerkachten. In het dossier ‘SOS Leerkracht’ bespreken we de opvallende resultaten van onze peiling. Zo wil 1 op de 5 ermee stoppen.

109 reacties

  • Laurien Vandoorn

    8 maanden geleden
    Eric Meers: Ik heb verschillende collega's die nu de overstap naar de privé maken of reeds maakten. Had ik zelf nog de leeftijd om te solliciteren, ik stapte ook uit het onderwijs. Ik geef heel graag les, maar al wat er in de loop van de jaren van onnuttige overlast bij is gekomen, is enorm frustrerend. Ik heb zelf overigens lang in de privé gewerkt voor mijn overstap naar het onderwijs. Ik zou het nooit meer doen.
  • eric meers

    8 maanden geleden
    Heb het gevoel dat leerkrachten beetje wereldvreemd zijn , in de privé moet je ook steeds flexibeler werken , overuren , weekenden en een baas die steeds hogere eisen stelt want hij wil zoveel mogelijk geld verdienen . Je moet dan ook nog tevreden zijn met minstens de helft verlof , minder loon en minder pensioen . Ken zelf geen enkele leerkracht die er zelfs maar aan denkt om over te stappen naar de privé .
  • Gino Denil

    8 maanden geleden
    Een vaste klas bestaat niet in het onderwijs, Mathieu Vangerven. Een vastbenoemde job voor één of meerdere lestaken wel. Of je veel werk hebt hangt van veel factoren af. Hoeveel verschillende soorten vakken je geeft, de klaspopulatie, de over bevraging van directies (die er vaak niet vies van zijn om hun werk te delegeren), of je in verschillende scholen les geeft. De gemiddelde leraar met een gemiddelde job bestaat niet. Iemand in ICT kon jarenlang cursussen schrijven en elk jaar weg gooien.
  • Mathieu Vangerven

    8 maanden geleden
    Het is een feit, een leerkracht die nog geen vaste klas heeft, heeft het zeer moeilijk en maakt vele uren na de officiële schooltijd, maar een leerkracht met een vaste klas of een leerkracht die turnen of een andere praktijk les geeft moet niet klagen. Ook în de privé en.zelfstandige sector moet nog veel na de normale werktijd gewerkt worden. Ieder beroep heeft zijn voordelen en nadelen.
  • Gino Denil

    8 maanden geleden
    Veel leerkrachten werken wel een gedeelte van die twee zomermaanden. En nadat ze het hele jaar door onbezoldigde overuren geklopt hebben zijn die prestaties in die maanden zelfs helemaal gratis. Want ze leven dan van opgespaard loon en zijn niet in dienst. Soms zelfs verplicht door de directie met schooltaken als voorbereiding op het nieuwe jaar. Zal in de private sector niet gebeuren. Want wettelijk is het verboden om mensen gratis te doen werken.