Alcoholverbod van start in Sint-Truiden, overtreders kunnen GAS-boete van 350 euro verwachten

De maatregelen om de stationsbuurt in Sint-Truiden veiliger te maken, zijn van start gegaan. Nachtwinkels in de buurt van het station die alcohol verkopen, worden strenger gecontroleerd. Er is ook een alcoholverbod in de hele binnenstad. Mensen die de regels overtreden en voor overlast zorgen, kunnen een GAS-boete verwachten.

In de binnenstad van Sint-Truiden is het vanaf vandaag verboden om te drinken in het openbaar. Nachtwinkels in de stationsbuurt worden ook strenger gecontroleerd. Mensen die de regels toch overtreden, kunnen een GAS-boete van 350 euro verwachten. De maatregelen komen er na meerdere klachten over overlast. Nadat er ook filmpjes opdoken op sociale media van een jongen die vernederd en geschopt werd aan het station, rees de vraag naar een strenger beleid.

"Het gaat over mensen die bijvoorbeeld met een fles whiskey aan het station staan en veel lawaai maken", verzekert burgemeester Ingrid Kempeneers bij Radio 1 (CD&V). "Mensen die met hun buren een glaasje wijn willen drinken aan hun huis, zullen we niet beboeten. Ook in een vergund etablissement zoals een café mag je natuurlijk iets drinken." 

Straathoekwerkers

De stad wil ook straathoekwerkers uit de sociale sector inzetten die mensen met een alcohol- of drugsproblematiek kunnen helpen, "want de mensen die voor overlast zorgen zijn vaak mensen met die problematiek. We willen met hen in gesprek gaan en hen zoveel mogelijk helpen waar nodig."

Of het mogelijk is om de overlast op die manier effectief in te tomen? "We zullen moeten optreden en handhaven", zegt Kempeneers. "We zullen de komende dagen zeker controleren of het nieuwe beleid effect heeft."

Meest gelezen