ANALYSE GOOTS. Vijf conclusies na Antwerp-AEK: “Janssen telt als een man extra op het veld”

“Met heel mijn hart hoop ik dat het Kampioenenbal in september nog eens terugkeert naar de Bosuil.” Het Champions League-circus liet een diepe indruk na op onze huisanalist Patrick Goots, die vijf conclusies trekt uit de gewonnen heenmatch tegen AEK Athene (1-0).

dige

LEES OOK. Strijdvaardig Antwerp knokt zich met tien naar knappe thuiszege, maar het kan nog warm worden in Athene

1. “TEAM”

“De prestatie van gisteravond valt samen te vatten in één vierletterwoord: TEAM. Antwerp legde als team, als ploeg, een geweldige prestatie af. Zoals verwacht was er van het 1-1-gelijkspel in Leuven niets blijven hangen. Je zag van meet af aan dat deze groep er klaar voor was. Antwerp begon met agressieve druk naar voren. Balikwisha en Ondrejka renden alsof hun leven ervan af hing. Ekkelenkamp stond bij momenten samen met Janssen in de spits. Iedereen wist perfect wat hij moest doen. Dat zagen we toen Antwerp met tien man viel. Ik kan alleen maar de inzet en mentaliteit loven van iedereen die op het veld stond.”

2. “Drie jongens staken erbovenuit”

“Na zulke wedstrijden moet je ook de uitblinkers belichten. Voor mij waren er drie jongens die erbovenuit staken. Om te beginnen Vincent Janssen. Met hem op het veld speelt Antwerp gewoon met een man extra. Hij gaat achter elke bal aan, komt zelfs in de eigen rechthoek tackelen en heeft geen drie kansen nodig om te scoren. Perfecte afwerking overigens.”

© BELGA

“De tweede naam die ik er zeker wil uitpikken is Mandela Keita. Antwerp heeft lang gewacht om hem terug te halen, en legde nog steeds een fiks bedrag voor hem op tafel (hij wordt gehuurd met een verplichte aankoopoptie van ruim 7 miljoen euro, red.), geld dat Antwerp dubbel en dik zal terugverdienen. Elke balaanname van hem was meteen een dribbel waarmee hij een tegenspeler uitschakelde. Keita kende pech dat hij aan de basis lag van de rode kaart voor Bataille, maar met zijn voetballend vermogen en duelkracht is hij gewoon onmisbaar voor dit Antwerp.”

LEES OOK. ONS OORDEEL. Debutant Coulibaly toont zich, Bataille krijgt rode kaart en buis

“En dan was er nog Soumaila Coulibaly. Na één minuut zag ik hem al zijn lijf in de strijd gooien aan de cornervlag. En na negentien minuten spelen schreef ik ‘de nieuwe Pacho’ op mijn analyseblad. Hij loste de verwachtingen helemaal in. Door de manier waarop hij indribbelt en kruispasses verstuurt, kan hij zelfs een verbeterde versie van Pacho worden, al moet hij hiervoor natuurlijk eerst bevestigen. Hoe dan ook: wie dít in zijn allereerste 90 minuten op het hoogste niveau kan tonen, nota bene in een Champions League-play-off, is een grote in wording.

3. “Groot aandeel voor Van Bommel”

“Mark van Bommel had met zijn tactische keuzes een heel groot aandeel in de zege. Hij maakte vooraf logische keuzes – De Laet en Bataille op de flanken, Keita mee op het middenveld. Ook zijn stokpaardje – de gekende manier van druk zetten – kwam eruit zoals hij het graag ziet. Maar nóg belangrijker waren zijn ingrepen na de rode kaart. Van Bommel schakelde over naar die kopbalsterke centrumverdedigers. De explosieve Muja kreeg de opdracht om, binnen de mate van het mogelijke, diep te lopen. Het werd een beetje handbalverdedigen, maar met Alderweireld, Van Den Bosch en Coulibaly centraal wist AEK geen raad. Uiteindelijk moest Butez maar één superredding doen.”

LEES OOK. REACTIES. Matchwinnaar Janssen: “De trein blijft maar voort denderen”, Vermeeren: “Droom is uitgekomen”

© BELGA

4. “De Champions League overstijgt alles”

“Nu ik de Champions League op de Bosuil heb gezien, besef ik eens te meer dat dit elke andere competitie overstijgt. Het niveau ligt in alle facetten net dat tikkeltje hoger. Dan heb ik het ook over de venijnige tikjes die er links en rechts bij komen kijken. Een knietje hier, een tik op de enkel daar. Antwerp deed daar goed aan mee. Je zag dat iedereen wist: dit kan ons op dit toneel overkomen. Als echte krijgers gingen ze met de juiste intenties in duel. Da’s gewoon nodig wil je de Champions League in.”

5. “De boel niet dichttimmeren in Athene”

“AEK was voetballend bij momenten super in de Bosuil. Er staat iets. Amrabat vond ik de beste speler op het terrein. En Pineda nam haast elke bal goed aan. Voor Antwerp was het een godsgeschenk dat García in de eerste helft geblesseerd uitviel. Intern hopen ze natuurlijk dat de diepe spits van AEK ook de terugwedstrijd niet haalt.”

LEES OOK. COMMENTAAR. “In deze overlevingsmodus moet Antwerp de Champions League-kwalificatie ook in Griekenland over de streep kunnen trekken”

“Het wordt volgende week sowieso nog warm in Athene. De rangen gesloten houden is de boodschap, al heeft Antwerp geen ploeg om de boel negentig minuten lang dicht te timmeren. Er komen gegarandeerd mogelijkheden. Dat heeft Dinamo Zagreb – dat twee keer kon scoren in de OPAP Arena – getoond. Nu spelers en fans van dit Champions League-circus hebben geproefd, hoop ik met heel mijn hart dat het Kampioenenbal in september nog eens naar de Bosuil komt.”

© Isosport

MEER OVER Royal Antwerp FC