Drie Antwerpse expediteurs opgelicht voor 1,2 miljoen euro: transporten van mango's en ajuinen nooit betaald

In Antwerpen zijn drie expediteurs voor in totaal 1,2 miljoen euro opgelicht. Dat schrijft het magazine Flows en het parket bevestigt dat er een onderzoek loopt. Een bedrijf dat heel betrouwbaar leek, boekte transporten voor mango's en ajuinen over de hele wereld, maar betaalde daar achteraf niet voor. 

Drie Antwerpse expediteurs zijn samen voor 1,2 miljoen euro opgelicht. Een bedrijf dat heel betrouwbaar leek, liet hen transporten uitvoeren die daarna nooit betaald werden. Expediteurs regelen transporten van allerlei vrachten over land, over zee of door de lucht. Zij voeren die zelf niet uit, maar zoeken geschikte transportbedrijven voor klanten die vrachten willen vervoeren. Het parket van Antwerpen bevestigt dat er een klacht werd ingediend en dat er een onderzoek is gestart.

Screening via Google Earth

Als zo'n klant zich aanmeldt, kan gevraagd worden om een transport op voorhand te betalen, maar het kan ook achteraf op krediet. Daar is het misgegaan. "Als een nieuwe klant zich aanbiedt, dan gebeurt er altijd een grondige screening", legt Olivier Schoenmaeckers uit. Hij is directeur van Forward, de koepelvereniging voor Belgische expediteurs. "Zo wordt er gekeken of het bedrijf solvabel is en echt bestaat. Ze kijken zelfs op Google Earth waar de bedrijven gevestigd zijn, om postbusvennootschappen eruit te halen. In dit geval is gebleken dat de firma een professionele website had en positieve jaarrekeningen, die dus vervalst waren."

De frauduleuze firma had een professionele website en positieve jaarrekeningen, die vervalst waren

Olivier Schoenmaeckers, Forward

Omdat alles in orde leek, stonden de drie expediteurs het frauduleuze bedrijf transporten op krediet toe. "Ze zijn die dan beginnen te organiseren. Het ging om het vervoer van mango's en ajuinen over de hele wereld. Zo zijn ze dan opgelicht. We zien ook dat die frauduleuze maatschappijen gaan shoppen bij verschillende expediteurs. We kregen gisteren meldingen binnen van nog heel wat andere expediteurs, dat ze door het betrokken bedrijf gecontacteerd werden. Een vierde bedrijf kon net twee transporten tegenhouden. Die stonden klaar om met vliegtuigen te vertrekken."

Drugsmaffia

Omdat expediteurs geregeld te maken krijgen met frauduleuze en criminele organisaties, heeft Forward ook een anoniem meldpunt. "Op die manier kunnen bedrijven elkaar waarschuwen, want het is jammer genoeg dagelijkse kost dat ze gecontacteerd worden door malafide bedrijven. Het kan gaan over spookfirma's, slechte betalers, maar ook over drugsgerelateerde zaken.  Het is soms heel moeilijk om die eruit te halen. Dikwijls is het ook buikgevoel van ervaren expediteurs."

Meest gelezen