De Conference-peer blijft een favoriet bij de telers.
© Zoonar/P Himmelhuber - portal.belgaimage.be

Dit jaar minder appels, maar wel meer peren geoogst in ons land: "De grootste producent in Europa"

Dit jaar zullen er in ons land minder appels, maar wel meer peren worden geoogst dan vorig jaar. Dat blijkt uit de verwachtingen die de World Apple and Pear Association (WAPA) gepubliceerd heeft. Op Europees vlak gaat zowel de oogst van appels als die van peren erop achteruit. "De perenoogst in topland Italië is aan het verdwijnen, die bij ons is al jaren aan het stijgen. Wij zijn dit jaar de grootste producent in Europa", zegt Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen.

WAPA verzamelt en verwerkt elk jaar de gegevens van de voornaamste appel- en perenproducerende lidstaten. In de meest recente editie van het vakblad Fruit verschenen de prognoses voor de oogst van dit jaar. Daaruit blijkt dat er in 2023 in ons land minder appels, maar wel meer peren zullen worden geoogst dan in 2022. In concrete cijfers gaat het om een totale oogst van 203.000 ton aan appels (- 14,9 procent) en 412.000 aan peren (+ 19,1 procent).

Op Europees vlak wordt dit jaar een appeloogst van 11,411 miljoen ton verwacht, 3,3 procent minder dan vorig jaar. Een mindere oogst dus, maar volgens de WAPA liggen de cijfers in de lijn van die van de vorige drie jaar. Wat peren betreft, gaat het om een verwachte oogst van 1,746 miljoen ton, een daling met 12,9 procent. De sterk gedaalde perenoogst in Europa is volgens WAPA te wijten aan de mindere productie in Italië (- 63 procent), Frankrijk (- 28,6 procent) en Nederland (- 3,3 procent).

Perenproductie in het zuiden van Europa onder druk

Dat de appeloogst in België daalt, komt omdat de telers het aantal boomgaarden verminderen, zegt Glenn Sebregts van Belorta, de grootste groente- en fruitveiling van ons land. "Telers zoeken alternatieven omdat de prijzen de laatste jaren niet geweldig waren. Mensen eten minder appels en kiezen voor andere fruitsoorten en rassen." Peren zijn een van die alternatieven. "Daarin hebben we minder concurrentie van andere buitenlanden omdat de productie- en weersomstandigheden bij ons beter zijn."

In Europa gaat de perenoogst achteruit, alleen bij ons stijgt hij. Hoe komt dat? "In Europa zijn er zes landen die peren produceren, wat elk jaar gemiddeld 2 miljoen ton oplevert. Nu is dat 1,7 miljoen ton", zegt Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris bij het Verbond van Belgische Tuinbouwondernemingen (VBT).

De oogst van peren in topland Italië is compleet mislukt. Wij zijn dit jaar de topproducent in Europa.

Luc Vanoirbeek, algemeen secretaris van Verbond van Belgische Tuinbouwondernemingen

"De oogst in Italië, traditioneel de grootste producent, is dit jaar compleet mislukt. Ook in Frankrijk en Nederland is de opbrengst minder. Wij daarentegen zien onze oogst stijgen. Wij zijn dit jaar de grootste producent van peren in Europa", zegt Vanoirbeek. Hij ziet daarin eerdere tendenzen bevestigd. "De productie bij ons is al jaren aan het stijgen, die in Italië al jaren aan het dalen. Nog geen tien jaar geleden bedroeg de oogst in Italië 750.000 ton, nu is dat al 70 tot 75 procent minder."

De perenoogst in Italië is bijna aan het verdwijnen, en voor de oorzaak kunnen we kijken naar het weer en het klimaat, zegt Vanoirbeek. "Een opeenvolging van extreme droogte en hitte, en dit jaar kwamen daar in Italië nog verwoestende overstromingen bij. Dat zet de productie sterk onder druk."

Golden Delicious is de meest geoogste appel in Europa.
imagebroker.com

Populaire rassen

Op Europees niveau blijft de Conference het populairste ras onder de peren, met een verwachte oogst van 928.000 ton (+ 8 procent). Daarna volgen Williams B.C, met 154.000 ton (-36,8 procent) en Rocha, met 138.000 ton (+ 3,9 procent). En dat gaat ten koste van de Abate Fetel, met 52.846 ton (- 69,3 procent).

Bij de appels blijft de Golden Delicious, met een productie van 2,168 miljoen ton (+ 11,7 procent tegenover vorig jaar), nog altijd de meest gekweekte appel. Daarna volgt Gala, met 1,527 ton (+4,8 procent). Ook andere nieuwe rassen, waaronder Kanzi, werden meer aangeplant ten nadele van onder meer Idared, Red Delicious, Jonagold en Jonagored.

Meest gelezen