De buren van Japan zijn niet blij met het plan om Fukushima-water in de zee te lozen

Makreel met een parfum van nucleair afval? Twaalf jaar na de ramp in Fukushima zal Japan het bewerkte radioactief water in zee lozen. Volgens de eigen overheid en de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties is het volkomen veilig. Zuid-Korea en China hebben hun bezorgdheden.

Waarom is dit belangrijk?

De Fukushimaramp op 11 maart 2011 was de tweede grootste nucleaire ramp in de geschiedenis, veroorzaakt door een aardbeving en een tsunami. In de kerncentrale vond een meltdown plaats, waarna grootschalige evacuaties plaatsvonden om te ontsnappen aan het stralingsgevaar.

In het nieuws: Als het weer het toelaat, begint Japan donderdag aan de lozing van het water.

“Een terreurdaad”

“Een terreurdaad” volgens de Zuid-Koreaanse oppositie. “Enorm egoïstisch en onverantwoordelijk” volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van China. 

  • Ondanks de Zuid-Koreaanse regering die naar berichtgeving van Reuters “geen wetenschappelijke problemen” ziet bij het plan, ligt dit voor de bevolking toch anders. Er werden protesten georganiseerd tegen het dumpingsplan.
  • China roept Japan op om het plan de prullenbak in te mikken. De woordvoerder voor het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Wang Wenbin, vraagt Japan om “het plan voor lozing op zee te annuleren”, en dringt aan om “oprecht en met goede wil te communiceren met buurlanden”. Tenslotte vindt Beijing dat “het nucleair besmette water op een verantwoorde manier en onder streng internationaal toezicht moet worden geloosd”. 
  • Beide landen hebben een verbod ingevoerd op vis en andere zeevruchten die uit de buurt van Fukushima afkomstig zijn.

Veel drukte om niets?

Volgens wetenschappers zou het echter niet schadelijk zijn, maar klinkt het vooral slecht.

  • Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft het plan in juli ook al goedgekeurd. Volgens hen zou het plan “een verwaarloosbare impact op mens en milieu” hebben.
  • Volgens Japan zal de concentratie tritium in het water 40 keer zo laag liggen als internationale veiligheidsstandaarden, of zeven keer lager dan de standaard van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor drinkwater. Nadat het in de oceaan wordt verdund, zal de impact zo goed als onbestaande zijn, zegt het land.
  • “Het roept de vraag op hoe het water van Fukushima zo’n PR-nachtmerrie is geworden, aangezien het tritium vanuit het oogpunt van stralingsveiligheid in wezen onschadelijk is”, zei professor Nigel Marks, geciteerd door CNBC. “Het onderliggende probleem is dat het vrijlaten ervan slecht klinkt.”
  • Tritium is een radioactieve isotoop van waterstof die van nature in het milieu voorkomt en vrijkomt als onderdeel van de routineactiviteiten van kerncentrales. “Dergelijke vrijlatingen van tritium komen al lang en in veel hogere mate voor, zonder ooit een probleem te hebben gevormd”, beweert Marks.
Meer