Van Peteghem pareert kritiek op de staatsbon: “Gunsttarief bestaat ook voor spaarboekje”

Het plan van de federale regering om met de eenjarige staatsbon de concurrentie aan te gaan met het spaarboekje lijkt te werken. Toch klinkt er ook kritiek. Business AM sprak met minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) over de verlaagde roerende voorheffing.


Beluister hier het volledige gesprek met minister Van Peteghem:


Waarom is dit belangrijk?

Met de eenjarige staatsbon wil Van Peteghem concurrentie bieden voor het spaarboekje. Dit lijkt te werken: Argenta kwam als eerste met een nieuwe termijnrekening met dezelfde rente. Over de verlaagde roerende voorheffing klonk echter kritiek.
  • “Als je kijkt naar de interesse in de staatsbon, dan is het duidelijk dat mensen rendement op hun spaarboekjes belangrijk vinden. Zeker als je ziet dat de algemene rente heel sterk aan het toenemen is. Dan is dat een duidelijk signaal naar de banken toe dat er iets moet gebeuren. Aangezien banken ook effectief aan het bewegen zijn, pikken zij dat signaal heel goed op. Voor de consument, de burger, is dat een bijzonder goede zaak.”
  • Van Peteghem verwerpt de kritiek van de bankensector: “Het gunsttarief bestaat ook voor het klassieke spaarboekje. Als je een gereglementeerde rekening hebt, dan betaal je op de eerste 980 euro aan intresten geen roerende voorheffing.”

Is staatsbon interessanter?

  • “Bij de staatsbon hebben we de roerende voorheffing verlaagd van 30 naar 15 procent omdat het ook effectief een vergelijkbaar product is. Maar zelfs zonder vrijstelling tot 980 euro is het rendement op de staatsbon nog altijd veel interessanter dan wat je op heel veel spaarboekjes ontvangt”, aldus de minister. Onze analyse of de staatsbon interessant is, lees je hier.
  • “Het is niet de bedoeling om in het najaar nog eens een dergelijke staatsbon uit te schrijven. Maar we zullen eerst kijken wat de reactie is. Of er effectief veel interesse is en of de banken hun rentes gaan verhogen. Dan kijken we op een later tijdstip wat we gaan doen”. Daarmee ontkent Van Peteghem voorlopig eerdere berichtgeving.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Meer