Met de trein door Europa? “Er bestaan apps die op zoek gaan naar goedkoopste traject”

Goedkoop met de trein door Europa wordt makkelijker. Al jaren heb je apps die je aan goedkope vliegtuigtickets helpen, nu vind je die ook voor treinverbindingen. Wie liever via de bekende treinmaatschappijen boekt, kan met een aantal tips in het achterhoofd ook voordelig reizen. 

1. Vergelijk de spoorwegmaatschappijen met elkaar

In elk land krijg je met 1 of meerdere maatschappijen te maken die  hun eigen zoekmachine aanbieden. De bekende bedrijven zoals Eurostar, Thalys of ICE hebben hun eigen apps en websites. Daarnaast zijn er nieuwere initiatieven die internationale treintickets aanbieden over de verschillende maatschappijen heen.  Al die verschillende zoekmachines bieden veel trajecten aan, maar niet alle beschikbare treintickets zijn altijd zichtbaar voor al die zoekmachines. 

Wil je het goedkoopste traject vinden, kan je beter je reisweg eerst ingeven in een aantal van die zoekmachines. Ook al omdat er soms kortingen bestaan binnen een land, die niet zichtbaar zijn voor die internationale zoekmachines. 

Opvallend, volgens de reizigersorganisatie Trein Tram Bus is de kans groot dat een treinreis boeken via de NMBS Internationaal-app vaak duurder is dan via de app van de Duitse spoorwegen, bijvoorbeeld. Dat komt omdat de NMBS 6 euro per trein reserveringskosten aanrekent. Bij Deutsche Bahn is dat minder: 4,90 euro per reis.

Een voorbeeld. Voor een reis naar München met 3 treinen kost reserveren bij de NMBS 3 keer 6 euro. Dat is 18 euro extra. Bij de Deutsche Bahn betaal je één keer 4,90 euro reserveringskosten voor de hele reis. 

2. Probeer een trein-app met goedkope tickets

De prijzen van treintickets zijn soms echt wel schrikken. Zeker als je die vergelijkt met goedkope vliegtuigtickets. Maar er is dus beterschap op komst. Intussen zijn er apps en websites zoals Trainline of RailEurope waar je soms echt in een paar muisklikken goedkopere trajecten vindt dan op nationale websites.    

Vergelijken loont de moeite, niet alleen bij de websites van de nationale spoorwegen en bekende maatschappijen, maar ook bij die nieuwe initiatieven. 

3. Check lanceringsmoment van nieuwe tickets

Als je goed vooruit kan plannen, heb je nog een voordeel. De treintickets voor een aantal grote spelers, zijn vaak goedkoper als je goed op tijd boekt. De nieuwe treintickets worden altijd een bepaald aantal maanden vooraf online gezet. Bij die lancering, zijn alle tarieven nog beschikbaar, dus ook de goedkope. Dit zijn een aantal van die vaste termijnen die helpen om de goedkoopste tickets te vinden. 

Nachttreinen rijden intussen over een heel aantal trajecten, komen 6 maanden vooraf online – dat zijn die Night Jets van Oostenrijkse spoorwegen. De ICE-treinen, dat zijn de Duitse TGV’s, vind je een half jaar voor vertrek. De Eurostar naar Londen en de Thalys naar Amsterdam, Parijs of andere bestemmingen in Frankrijk zie je 4 maanden tot 11 maanden vooraf. Daar hangt het af van de bestemming.

Het merk Thalys verdwijnt trouwens dit najaar. Vanaf oktober wordt dat Eurostar, maar nu al wordt die nieuwe naam overal doorgevoerd.

De goedkoopste tickets vind je als je kan schuiven met jouw vertrekmoment. Als je vroeg of laat vertrekt, zijn de tickets vaak goedkoper. Een weekdag is ook goedkoper dan een vrijdagavond, een dag in het weekend of maandagochtend, want dan zijn treinen uiteraard drukker bezet en dus duurder. 

Meest gelezen