© BELGA

Red Lions winnen laatste EK-groepsmatch tegen Oostenrijk en trekken ongeslagen naar halve finale

De Red Lions hebben woensdagochtend de poulefase op het EK hockey afgesloten met een derde zege op een rij. De Belgische hockeymannen wonnen op hun gemakje met 3-1 van Oostenrijk en lieten in de tweede helft na de score verder uit te diepen. Vrijdag volgt de halve finale, allicht tegen Nederland.

Maarten Delvaux

Na zeges tegen Engeland (5-3) en Spanje (5-1) was de derde en laatste groepsmatch tegen Oostenrijk een formaliteit voor de Red Lions. Het slotduel tegen het zwakke broertje uit de poule diende vooral om het doelpuntensaldo en het vertrouwen op te krikken richting halve finale.

Net als tegen Spanje gingen de Belgen voortvarend van start. Alexander Hendrickx scoorde in de vijfde en de zestiende minuut op strafcorner. De superspecialist werkte af aan honderd procent en is met vijf goals voorlopig toernooitopschutter. De strafcorner van Hendrickx kan net zoals op de Spelen in Tokio de sleutel tot succes worden in de halve finale en finale.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met een knappe deviatie bracht Nelson Onana nog voor de rust de stand op 3-0. De jonge rijzige aanvaller scoorde twee matchen op een rij en bewijst door zijn werklust en doelgerichtheid zijn eerste EK-selectie waard te zijn. De 23-jarige Onana lijkt nu al niet meer weg te denken uit deze Belgische ploeg. Oostenrijk scoorde vlak voor de pauze even knullig als verrassend tegen. Een door Van Dessel afgeblokt schot van Losonci caprioleerde over Loïc Van Doren, die de plaats van eerste keeper Vincent Vanasch had ingenomen.

De Belgische doelpuntenkermis die iedereen na rust verwachtte tegen de Oostenrijkse semi-amateurs bleef uit. De Red Lions leken al met hun gedachten bij de halve finale te zitten en de Oostenrijkse keeper hield enkele pogingen fraai uit zijn doel. Het bleef 3-1. Geen glansprestatie, maar de Red Lions wel met negen op negen naar de halve finales. Behoudens verrassingen in de laatste groepswedstrijden in Groep B wordt de tegenstander daarin Nederland. Oranje verloor in zijn poule van wereldkampioen Duitsland, dat normaal gezien groepswinnaar wordt. De Nederlanders zijn momenteel nummer één van de wereld en versloegen de Red Lions in juni twee keer in de Pro League.

Felix Denayer: “Op een hogere score gehoopt, maar toch keurig gedaan”

Felix Denayer© BELGA

“Dit waren goede drie punten”, toonde aanvoerder Felix Denayer zich tevreden bij VTM. “We hadden veel controle en creëerden veel kansen. We hadden op een hogere score dan 3-1 gehoopt, maar we hebben het al bij al keurig gedaan. Dit geeft een lekker gevoel om naar die halve finale te gaan. Daar zullen we nog een paar dingen beter moeten doen want de sterke verdedigende organisatie met weinig weggegeven ruimte die Oostenrijk neerzette zullen we ook in de halve finale en de finale tegenkomen. Allicht spelen we nu tegen Nederland, ook één van de topfavorieten voor de eindzege. Details zullen het verschil maken.”

Bondscoach Michel van den Heuvel wilde nog niet vooruitblikken naar die halve finale. “Wie de tegenstander wordt zien we straks pas. Op het WK ging ik er ook vanuit dat we tegen India zouden spelen. Ik stopte een hele dag werk in de analyse en dan werd het toch Nieuw-Zeeland.” Over de match tegen Oostenrijk was de Nederlander wel meer dan tevreden. “We hebben gedaan wat we moesten doen met een goede attitude. Punt erachter. We hebben vandaag vooral geprobeerd om positioneel een aantal dingen te verbeteren en meer vanuit de controle te spelen. Dat is goed gelukt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer