Een animatie van de landing.

Missie geslaagd: India landt als eerste ooit onbemand ruimtetuig op de zuidpool van de maan

India heeft een onbemand ruimtetuig laten landen op de zuidpool van de maan. Het is het eerste land ter wereld dat daarin is geslaagd. Voor India is het een dubbele primeur. Voor het land is het de eerste succesvolle maanlanding. 

Om 14.33 uur raakte de onbemande Indiase maanraket Chandrayaan-3 het maanoppervlak. Voor het eerst in de geschiedenis landde een ruimtetuig op de zuidpool van de maan, iets waar Rusland afgelopen weekend niet in was geslaagd. Ruimtesonde Loena-25 crashte toen op de maan. 

Foto genomen door de maanlander net voor de landing

Het is voor India een dubbele primeur. Voor het land is het ook de allereerste maanlanding. Daarmee is het slechts het vierde land dat daarin is geslaagd. De Sovjet-Unie deed het eerst, de Verenigde Staten brachten de eerste mens op de maan en de laatste maanlanding was in 2020 door China.

In 2019 ondernam India al een poging, maar die mislukte toen. De Chandrayaan-2 raakte toen ook met succes in een baan om de maan, maar stortte neer. 

BEKIJK - Luid applaus bij de vluchtleiding nadat de landing geslaagd is:

Videospeler inladen...

Water op de maan?

Het zuidelijke gebied op de maan is bijzonder interessant voor wetenschappers. De voorbije jaren is daar bevroren water ontdekt in kraters en wetenschappers willen dat maar wat graag verder onderzoeken. De zuidpool is ook interessant voor een basis omdat er bijna altijd zon schijnt. 

Chandrayaan-3 werd ontwikkeld door de Indiase Ruimtevaartorganisatie (ISRO). Het geheel bestaat uit een landingsmodule genaamd Vikram, wat "moed" betekent in het Sanskriet, en een rover, een maanwagen, genaamd Pragyan, wat "wijsheid" betekent in het Sanskriet.

BEKIJK - Maanwagen Pragyan rijdt de maanlander uit:

Videospeler inladen...

De rover zal stalen verzamelen en de chemische samenstelling ervan analyseren. De verzamelde data worden doorgestuurd, maar de maanlander zelf vliegt niet terug naar de aarde. Het zal wel nog een paar uur tot een dag duren voordat de rover zal uitrijden. De hele missie zal 14 dagen duren.

Zo'n 7 miljoen mensen keken naar de livestream van de landing op YouTube. In heel India keken mensen vol spanning naar hoe de hoogtemeters de nul naderden. In gebedshuizen gingen mensen bidden en schoolkinderen zwaaiden met de Indiase driekleur.

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft India intussen ook gefeliciteerd met de maanlanding. "Verkenning van de maan is belangrijk voor de hele mensheid. In de toekomst zou het een platform kunnen worden voor verkenning van de diepe ruimte", klinkt het in een verklaring.

India als raketleverancier

"Dit succes behoort de gehele mensheid toe", zei Indiaas premier Narendra Modi meteen na de landing. Hij was zelf niet in India, maar volgde de landing vanop de Brics-top in Zuid-Afrika. 

Op X, het vroegere Twitter, spreekt hij ook over "een historische dag voor de Indiase ruimtesector". India is al lang bezig en hun ruimteprogramma boekt continu vooruitgang. "Ze zijn niet zo groot als NASA, maar qua pionierswerk zetten ze zich wel naast naties zoals China, Japan, Canada en zelfs Europa", vertelt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen.

De ambities van het land zijn hoog. "Zijn missies zijn vooral gericht op aardobservatie. Ze zijn een groot land en hebben dus nood aan data. Je hebt ook een luikje gefocust op exploratie en dan heb je ook een commercieel gedeelte. In het verleden kochten Europa en andere landen Russische raketten. Nu kan dat niet meer en kijken die landen naar de Indiase ruimtetuigen. Zo wordt de volgende Belgische satelliet, de Proba-3, gelanceerd met een Indiase raket."

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen