"Vertel niemand dat je in deze film meespeelt"

"Deze film zal in geen geval een groot succes worden, want iedereen die naar "Rambo" ging kijken, zal deze film links laten liggen." Maar in tegenstelling tot wat regisseur Rob Reiner dacht, werd "Stand by me" 30 jaar geleden een gigantisch bioscoopsucces. Dat had dan vooral te maken met het samenspel van de 4 jonge acteurs, die in het plaatsje Castle Rock in Oregon eind jaren 50 op zoek gingen naar het dode lichaam van een verongelukte jongen. Jerry O’Connell, pas 11 en de jongste van het gezelschap, gaf gestalte aan het dikkertje van dienst, Vern, niet al te slim en een makkelijke prooi voor grapjes.

O'Connell: "Ik was de jongste van de 4. De anderen waren al echte pubers. Maar ze namen me alle 3 onder hun vleugels. Ik had het gevoel dat ik voortdurend bijleerde, kleine gewoontes waar je later dan niet meer van geraakt. Na een opnamedag studeerden we onze teksten tot laat in de nacht. Zonder Kiefer Sutherland (die de rol speelde van de ruigere "Ace", die ook op zoek ging naar het dode lichaam, nvdr.). Van zijn karakter waren we doodsbang en hij bleef ook na de opnames dat karakter spelen. En hij deed dat zo goed!" (filmwebsite Empire, 1993)

"Mocht Rob er niet geweest zijn, dan zou het acteren maar half zo goed geweest zijn. Rob wilde dat we de karakters die we moesten uitbeelden door en door beleefden. Hij interviewde ons zelfs als onze karakters. Vern was iemand die niet veel over zijn toekomst nadacht. Hij was degene die men altijd plaagde. Hij zei ook altijd de meest onnozele dingen. Die zomer tijdens de opnames was ik gewoon Vern." De 4 jongens werden geselecteerd tijdens een auditie, waaraan een 300-tal kinderen deelnamen. (The New York Times, september 1986)

"Na de opnames van de film, op het einde van de zomer van 1985, gaf mijn vader me volgend advies. Hij zei: "Doe me een plezier en vertel aan geen enkele van je vrienden dat je meegespeeld hebt in deze film. Die geraakt nooit in de bioscoopzalen, zoals dat zo vaak gebeurt. Als je hen nu gaat vertellen dat je erin meegespeeld hebt en hij verdwijnt in het niets, dan zal je erg ontgoocheld zijn. Dus, hou je mond."" (Daily Record, juli 2012)

"Maar dan werd de film een groot succes en zovele jaren later spreken we er nog over. Al blijft het vreemd dat zo’n film blijft terugkeren in interviews. Eigenlijk maakt zo’n film gewoon deel uit van je carrière en, zoals voor iedere acteur, bestaat die uit ups en downs." (Daily Record)

Na deze succesfilm, en een paar kleinere rolletjes, zette O’Connell zijn acteercarrière tijdelijk op een laag pitje en ging hij studeren aan de New York University. Om zich daar fysiek bijna onherkenbaar om te vormen tot een sixpack met witte all american boy-glimlach: ""Was jij niet Vern in die film", vroeg men me regelmatig. Ja, ik was nog moeilijk te herkennen in die jongen van toen." (Empire)

De nu 42-jarige O’Connell was van de 4 vrienden de enige die op lange termijn een standvastige carrière wist uit te bouwen, met een hoofdrol in de tv-serie "Sliders" en rollen in bioscoopfilms als "Jerry Maguire", "Scream 2", "Piranha 3-D" en "Veronica Mars". Hij is getrouwd met Rebecca Romijn, vooral bekend van haar rol als Mystique uit de "X-Men"-films. Ze hebben 2 dochters.

"We hadden het gevoel dat we een lieve, kleine film gemaakt hadden", aldus O’Connell. Maar "Stand by me", gebaseerd op een boek van Stephen King en ondersteund door de muziek van Ben E. King, werd genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar:

Meest gelezen