Dronken gasten plassen tegen politiecombi tijdens verjaardagsfeestje Van Quickenborne: politievakbond eist ontslag van minister

Een feestje bij de jarige Van Quickenborne thuis is danig uit de hand gelopen. Drie dronken gasten van de justitieminister plasten er op 14 augustus tegen de politiecombi die aan de villa geparkeerd stond ter afschrikking van potentiële ontvoerders en andere bedreigers van de minister. Het parket bevestigt dat er een onderzoek is gestart voor smaad aan de politie.

Dirk Coosemans

Volgens onze informatie was er op 14 augustus een feestje bij minister Van Quickenborne thuis, in zijn villa in Kortrijk. De minister vierde er zijn vijftigste verjaardag en had naast vrienden en wat belangrijke figuren uit de streek ook heel wat liberale coryfeeën uitgenodigd. Zelfs premier Alexander De Croo zou er aanwezig geweest zijn.

In de vroege uurtjes, de premier was al naar huis, liep één en ander uit de hand ten huize Van Quickenborne. Drie zichtbaar dronken gasten strompelden het huis uit en plasten tegen de politiecombi die een paar meter verderop in de straat geparkeerd stond. Andere gasten stonden erop te kijken en er werd hartelijk gelachen. Volgens onze informatie zou ook Vincent Van Quickenborne meteen na de feiten - en nog tijdens het feestje - op de hoogte geweest zijn van het tafereel. Dat wordt ons door verschillende bronnen bevestigd.

Afschrikkingsmiddel

De (lege) politiecombi van de zone Vlas wordt daar elke dag geplaatst door agenten. Hij dient als afschrikkingsmiddel nadat de minister bedreigingen kreeg. Zoals geweten, werd in de straat eerder al een ontvoeringspoging verijdeld. Dat gebeurde op 22 september vorig jaar. Twee auto’s met daarin verdachte Nederlanders werden dankzij de hulp van de lokale politie onderschept. De mannen hadden wapens en spanbandjes en een bus benzine bij. In totaal werden zes verdachten gevat, allemaal gelinkt aan het Nederlands drugsmilieu. De minister werd in die periode de klok rond bewaakt door politiemensen van de zone Vlas.

Terug naar het feestje. De drie gasten hadden de pech dat één van de andere beschermingsmaatregelen voor de minister een politiecamera is die de woonst en de straat filmt. In de controlekamer van de politie kon men de bezoedeling van de combi daardoor perfect volgen. De korpsleiding zou die ochtend zelf op de hoogte gebracht zijn en was hier bijzonder misnoegd over.

Geen dronkemansgrapje

De dag nadien heeft de politie de combi overigens meteen weggehaald. “We hebben zo hard gewerkt om die man en zijn gezin te beschermen. Vele uren geklopt en dan halen zijn gasten – onder zijn ogen – zo’n ‘geintje’ uit. Nee, we liggen hier niet krom van het lachen over dit dronkemansgrapje”, zegt een politieman uit de zone.

Het parket werd vandaag op de hoogte gesteld van de feiten. “Er is een proces-verbaal opgesteld en een opsporingsonderzoek gestart voor smaad aan de politie”, zegt parketwoordvoerder Tom Janssens. “Dit is slecht voor de minister. Het is ook spijtig dat we ons met zo’n zaken moeten bezig houden maar we kunnen de politie niet in de steek laten. Wij hebben de videobeelden van het incident binnengekregen en screenshots laten maken. We proberen nu de betrokkenen te identificeren.”

Uit goede bron vernamen we dat parket en politie ook de minister en zijn echtgenote zullen ondervragen over de zaak. De minister weet namelijk wie hij uitgenodigd heeft en weet heel waarschijnlijk ook wie de drie zijn, al moet dat nog blijken. Maar in die optiek is zijn informatie heel belangrijk voor het onderzoek.

Erg pijnlijk

Deze zaak dreigt pijnlijk te worden voor minister Van Quickenborne. Vorig jaar, in de nasleep van de moord op Brussels politieman Thomas Monjoie, beloofde hij in een persbericht dat geweld en agressie tegen politie strenger aangepakt zullen worden. “Wie politiemensen viseert vanwege de functie die ze uitoefenen, valt daarmee de hele samenleving aan. Daar moeten we streng tegen optreden”, aldus de minister,die hierover een rondzendbrief naar alle parketten stuurde.

“Als de politie vaststellingen heeft gedaan, dan moet dat correct opgevolgd worden. Het zou gebeurd zijn op de openbare weg. De minister was daarbij niet aanwezig en keurt dit gedrag ten stelligste af”, reageert het kabinet van Van Quickenborne.

De minister nam woensdagavond zelf nog contact op met het Nieuwsblad. Hij reageerde uiterst verbolgen over de berichtgeving en stelt dat hij de feiten niet gezien heeft en er niet van op de hoogte was. Volgens zijn kabinet reageerde de korpsleiding ook niet boos. De minister vindt het niet kunnen dat hij nu verantwoordelijk wordt gesteld voor hetgeen anderen die op zijn feest aanwezig waren, op de openbare weg hebben uitgespookt.

De politievakbond NSPV eist alvast het ontslag van de minister.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER