Gasten op feest van Justitieminister Van Quickenborne plassen tegen politiecombi: parket start onderzoek wegens smaad

Het parket is een opsporingsonderzoek gestart na een klacht over smaad tegen de politie tijdens een feest bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat heeft Het Nieuwsblad vernomen en het parket van West-Vlaanderen bevestigt dat aan VRT NWS. Drie gasten zouden tegen een geparkeerde politiecombi geplast hebben.

Volgens onze informatie vond het incident plaats op 14 augustus, tijdens een verjaardagsfeestje bij Justitieminister Vincent Van Quickenborne. Tijdens het feest hebben drie gasten tegen een geparkeerde - lege - politiecombi geplast, die vlak bij de woning van de minister geparkeerd stond. 

Bronnen binnen de politiezone noemen dit "pijnlijk". "We werken hard om de minister en zijn gezin te beschermen, hier kunnen we niet mee lachen", klinkt het. 

Het incident kon gefilmd worden, want zowel de woning als de straat waarin de minister woont, staan onder camerabewaking. Er werd een pv opgesteld voor smaad aan de politie, en het parket van West-Vlaanderen heeft intussen een opsporingsonderzoek gestart.

"Het onderzoek zal gevoerd worden door een andere politiezone, vermits de politiezone Vlas de benadeelde partij is. De videobeelden zullen geïdentificeerd worden en er zullen screenshots gemaakt worden, zodat de mogelijke daders kunnen geïdentificeerd worden", zegt Tom Janssens van het parket. 

In september vorig jaar werd er een poging tot ontvoering van minister Van Quickenborne verijdeld. Twee voertuigen konden onderschept worden door de lokale politie. In een van de voertuigen lagen flessen benzine, een automatisch geweer, twee handvuurwapens en plastic bandjes waarmee je iemand kan vastbinden.

De minister en zijn gezin moesten na de vaststellingen onderduiken. Ook tijdens de eindejaarsperiode vorig jaar moest de minister schuilen op een geheim adres, wegens bedreigingen. Tot vandaag gelden er nog verschillende veiligheidsmaatregelen. 

Het kabinet van de minister laat via een schriftelijke reactie weten: "De minister keurt dit gedrag, dat zou hebben plaatsgevonden op de openbare weg, af. Parket en politie moeten nu verder hun werk doen, met het oog op vervolging. Maar het kabinet is formeel: de minister was bij de vermeende feiten niet aanwezig en was hiervan niet op de hoogte." 

Het parket bevestigt dat de minister op het moment van het bewuste incident niet te zien is op de videobeelden. 

De minister zelf was daarbij niet aanwezig en keurt dit gedrag uiteraard ten stelligste af

Kabinet minister Van Quickenborne

Politievakbond NSPV: "Schandalig"

Politievakbond NSPV noemt het incident "schandalig", "een democratische rechtsstaat onwaardig". "De combi is de veruitwendiging van onze job, het is een symbool. We vinden dat ronduit triestig dat men daartegen urineert. Dat dat dan ook nog gebeurt voor de woning van de minister, dat is echt not done."

"Men zet onze agenten gewoon voor schut. Sommigen zullen stellen dat het hier om enkele mensen gaat die boven hun theewater zijn en dan een domme daad begaan. Wij stellen dat het een aanfluiting betreft van onze politie, geen kaakslag maar eerder een vuistslag voor onze politiemensen."

"Een daad van gebrek aan enig respect voor de dames en heren in uniform, die elke dag hun best doen om de straten van Kortrijk en bij uitbreiding het hele land zuiver te houden", klinkt het voort. "We laten het aan de politiek over, te oordelen of de politie als instituut in haar hemd gezet is en of er maatregelen dienen genomen te worden." 

Meest gelezen