Kersverse premier Thavisin knielt bij het portret van de koning

Thaise koning benoemt nieuwe premier na woelige politieke periode 

In Thailand is na drie maanden politieke impasse een nieuwe premier benoemd. De zakenman Srettha Thavisin van de populistische partij Pheu Thai kreeg vanmorgen de goedkeuring van de koning. Eigenlijk kwam de progressieve partij Move Forward van Pita Limjaroenrat bij de verkiezingen als winnaar uit de bus, maar Limjaroenrat kreeg geen goedkeuring van het parlement om een regering te vormen. 

Na voorlezing van de koninklijke akte knielde de kersverse premier Srettha Thavisin voor het portret van de Thaise koning. "Ik zal op ethische en eerlijke wijze werken. De welvaart van het land is de grootste prioriteit. Ik heb er alle vertrouwen in dat de vier komende jaren jaren van verandering worden", verzekerde hij.

Vanmorgen kreeg de 61-jarige zakenman van de populistische partij Pheu Thai de koninklijke goedkeuring. Daarmee treedt Thavisin in de voetsporen van de vroegere generaal Prayut Chan-O-Cha en wordt hij de 30e premier van het land. Om het tot premier te schoppen, had Thavisin wel de steun nodig van enkele andere partijen die banden hebben met het leger.

Dat leger heeft nog altijd veel macht in het land. Door een coalitie aan te gaan met deze partijen, kunnen de militairen hun politieke invloed behouden. Iets waar Pita Limjaroenrat, leider van de progessieve partij Move Forward tegenin wilde gaan. Drie maanden geleden won zijn partij de verkiezingen, maar de conservatieve elites verhinderden hem toen om een regering te vormen omwille van die reden.

Voormalig premier Thaksin overgebracht naar het ziekenhuis

De coalitie bracht niet alleen Thavisin aan de macht, maar maakte ook de terugkeer van de voormalige premier én stichter van Pheu Thai, Thaksin Shinawatra, mogelijk. Na vijftien jaar keerde hij gisteren terug uit ballingsschap. Niet toevallig op de dag dat het parlement Thavisin tot premier benoemde. 

Shinawatra werd tijdens zijn ballingsschap bij verstek veroordeeld voor machtsmisbruik en corruptie. Meteen na zijn terugkomst vloog hij dan ook voor acht jaar achter de tralies.

Nu zijn partij opnieuw aan de macht is, zou Thaksin wel eens een strafvermindering kunnen krijgen. Vanochtend werd hij overgebracht naar het ziekenhuis omwille van verschillende hartaandoeningen en problemen met zijn bloeddruk. 

Meest gelezen