Charlize Theron
AFP

Actrice Charlize Theron wil niet meer bijkomen voor een rol, omdat ze "de kilo's na haar 40 niet meer verliest", maar is dat zo?

Hollywoodster Charlize Theron werd in het verleden niet afgeschrikt door acteerrollen waarbij ze heel wat kilo's moest bijkomen, maar nu wil ze dat niet langer doen. De Zuid-Afrikaanse actrice is 48 jaar en geeft aan dat ze de overtollige kilo’s niet meer zo makkelijk verliest als toen ze jonger was. Klopt het dat je op latere leeftijd meer moeite hebt met gewicht verliezen? En waarom is dat dan zo? 

23 kilogram. Zoveel kwam de Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron aan voor de hoofdrol in de film "Tully", die uitkwam in 2018. De actrice onthulde dat ze daarvoor constant at. Ze stond 's nachts zelfs op om bijvoorbeeld macaroni te eten.

Dat doet ze nooit meer, zegt ze nu. "Toen ik 27 was, kwam ik ook tientallen kilo's aan voor de film "Monster" en kon ik al het bijkomende gewicht gemakkelijk verliezen", zegt ze aan het Amerikaanse tijdschrift Allure. "Nu ik ouder ben, kan dat niet meer."

Charlize Theron in "Monster" (2003)

Een gevoel dat bij heel wat mensen wellicht bekend in de oren klinkt. De dokter van Theron stelde haar gerust en zei dat haar metabolisme gewoon niet meer is wat het ooit was. Is dat de enige reden, of speelt er meer mee? Volgens erkend diëtiste Fadime Benli gaat het om een combinatie van factoren die allemaal de kop opsteken eens je een jaartje ouder wordt.  

1. Ander leefpatroon

Nieuwe levensfases gaan vaak gepaard met nieuwe gewoontes. Als je ouder wordt, veranderen de activiteiten die je doet en de interesses die je hebt. "Mensen staan er vaak niet bij stil, maar geleidelijk aan zal je waarschijnlijk minder actief gaan bewegen", zegt Benli.  

Je lichaam verbrandt ook wel calorieën terwijl je in rust bent. Dus af en toe vaker stilzitten zou niet zo'n drastisch effect mogen hebben. Op latere leeftijd gaat de ruststofwisseling steeds langzamer. Dus je lichaam verbruikt in rust minder energie dan iemand jonger. Mensen boven de 40 hebben daarom ook minder calorieën nodig per dag.

2. Minder spiermassa

Niet alleen je gewoontes variëren, ook de samenstelling van je lichaam verandert op verschillende manieren als er een jaartje bijkomt. "Na je dertigste bouw je spiermassa af en ook daardoor vertraagt je verbranding. De spieren maken vaak plaats voor vetmassa", vertelt Benli.  

Mannen hebben vaak minder last van de afname van spiermassa en van emotie-eten

diëtiste Fadime Benli

Minder spiermassa en spieren die slapper en dunner worden – ook bekend als sarcopenie – leidt ertoe dat sporten en bewegen allemaal wat minder vlot gaat. Dat gaf Theron ook al aan. "Als ik drie dagen rust en dan fitness, kan ik niet meer bewegen nadien." Enkele kilo's aan spiermassa leiden er bovendien ook tot dat je heel wat calorieën extra verbrandt.  

3. Stress en hormonen

Ouder worden staat vaak gelijk aan meer verantwoordelijkheden en dus ook aan meer stress. Dat heeft onrechtstreeks impact op je gewicht. "Zo zijn er heel wat mensen die aan emotie-eten doen en de koelkast opentrekken om daar hun troost te vinden." Ook maakt je lichaam meer cortisol aan bij stress en als je dat in een te hoge dosis hebt, ga je meer vet opslaan.  

"Mannen hebben vaak minder last van de afname van spiermassa en van emotie-eten." Waar vrouwen extra last van hebben, is de verandering in hormonen, wat ook weer invloed heeft op de stofwisseling. Vrouwen maken vanaf hun vijftigste minder oestrogeen aan waardoor het lichaam energie sneller opslaat als vet.  

4. Diëten

Iets waar vrouwen ook vaker meer mee bezig zijn dan mannen, is diëten. Doorheen hun leven zijn er soms periodes waarin ze beslissen minder te eten of hun eetpatroon aan te passen. Dat heeft ook nadien nog een effect. "Je metabolisme is verstoord. Je lichaam ervaart diëten vaak als een "hongerperiode", waardoor ze de calorieën die je binnenkrijgt langer vasthoudt en daardoor minder calorieën nodig hebt."

BEKIJK - De trailer van de film "Tully", waar Theron 23 kilo voor aankwam:

Buiten de mentale kracht die de 48-jarige Theron moet tonen om zoveel te eten, is het duidelijk ook niet zo evident om naarmate ze ouder wordt de kilo's nog kwijt te spelen. Dat de actrice voet bij stuk zal houden en niet meer wil bijkomen voor een rol is dus niet zo onbegrijpelijk.

Meest gelezen