Na Deutsche Bank klopt nu ook de eenjarige termijnrekening van Beobank de staatsbon

De lancering van de staatsbon zet verschillende banken aan om tijdelijk de rente op de termijnrekening met een looptijd van één jaar op te trekken, of zo’n product toe te voegen aan hun gamma. Sommige formules overtroeven de vergoeding die je krijgt op de staatsbon. De termijnrekening van Beobank is daar nu één van.

Waarom is dit belangrijk?

Met de lancering van een eenjarige staatsbon wil de federale regering de banken aanzetten om de spaartarieven te verhogen. Sinds de bekendmaking van de rente heeft nog geen enkele bank de spaarrente opgetrokken. Sommige spelers wijzigen wel de vergoeding die je krijgt wanneer je je kapitaal één jaar vastklikt op een termijnrekening.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: Beobank lanceert een nieuwe termijnrekening met een looptijd van één jaar. Die formule brengt welgeteld 2,835 procent netto op. Dat zijn vijftien basispunten meer dan wat je krijgt als je je geld belegt in de staatsbon.

  • Beobank treedt daarmee onder meer in de voetsporen van Argenta, AXA Bank en Deutsche bank. Die banken hebben eveneens de rente op de eenjarige termijnrekening opgetrokken, of speciaal zo’n spaarproduct gelanceerd.
  • De termijnrekening van Deutsche Bank doet het nog beter dan die van Beobank. Wie zijn geld op die rekening parkeert, krijgt een nettorendement van 2,87 procent.
    • Die formule is weliswaar enkel beschikbaar voor wie minstens 100.000 euro opzij kan zetten. Dat is niet het geval voor de nieuwe termijnrekening van Beobank.
  • De eenjarige termijnrekening van Argenta en AXA brengen tijdelijk evenveel op als de staatsbon, zijnde 2,81 procent.
  • Hou er rekening mee dat het aanbod van de bovenstaande banken slechts tijdelijk is. De hogere rentes gelden enkel tijdens de intekenperiode van de staatsbon. Die loopt af op 1 september.

Europese MiFID-regels

Opmerkelijk: In tegenstelling tot AXA Bank, Argenta en Deutsche Bank behoort Beobank tot het clubje van dertien banken waar je kan intekenen op de staatsbon. De bank wil met de nieuwe termijnrekening een gelijkaardig alternatief geven dat minder papierwerk van haar vergt.

  • Beobank verwijst in gesprek met De Tijd naar de Europese MiFID-regels. Die verplichten de banken om een risicoprofiel van (nieuwe en onervaren) klanten op te stellen als ze een deel van hun kapitaal willen beleggen in de staatsbon.
  • “In tegenstelling tot voor de staatsbons gelden die MiFID-verplichtingen niet voor termijnrekeningen omdat dat spaarproducten zijn. We gaan daarom de staatsbons aanbieden aan wie dat echt wil, maar andere klanten zullen we al snel op dit alternatief wijzen”, zegt een kantoormedewerker van Beobank tegenover de nieuwssite.
Meer