Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Rudy Giuliani, ex-advocaat Donald Trump, geeft zich aan in Georgia

Rudy Giuliani, de voormalige advocaat van Donald Trump, heeft zichzelf aangegeven in een gevangenis in de Amerikaanse staat Georgia. Giuliani wordt net als Trump en 17 anderen beschuldigd van poging tot het vervalsen van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020. Giuliani mocht de gevangenis verlaten, nadat hij de borgsom van 150.000 dollar had betaald. Morgen zou ook Donald Trump zich aangeven.

Rudy Giuliani (79) is naast voormalig burgemeester van de stad New York ook voormalig advocaat van oud-president Donald Trump. "Hij verloor tientallen rechtszaken over kiesfraude, maar staat deze keer zelf samen met 17 anderen terecht voor een crimineel complot om de uitslag van de presidentsverkiezing in de Amerikaanse staat Georgia te manipuleren", vertelt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Trump houdt al sinds de presidentsverkiezingen van 2020 vol dat hij de winnaar is, en niet Joe Biden. Biden heeft de verkiezingen volgens hem op frauduleuze wijze gewonnen, een bewering waarvoor nooit enig bewijs gevonden is.

Giuliani wordt ervan beschuldigd het voortouw te hebben genomen in de pogingen van Trump om wetgevers in Georgia te dwingen de wil van de kiezers te negeren en de verkiezingsuitslag te beïnvloeden in het voordeel van Trump.

Meer concreet wordt Giuliani verdacht van het afleggen van valse verklaringen, het vragen om valse getuigenissen en van het ertoe aanzetten van lokale bestuurders om hun ambtseed te schenden.

Vandaag aan Trump

Giuliani stelt dat hij niets verkeerds gedaan heeft. "Ik ga naar Georgia en ik voel me zeer, zeer goed, omdat ik het gevoel heb dat ik de rechten van alle Amerikanen verdedig", zei hij toen hij zijn appartement in New York verliet om naar Atlanta te gaan.

In de gevangenis van Fulton County werden zijn persoonsgegevens verzameld en politiefoto's (zogenoemde mug shots) gemaakt. Na het betalen van een borgsom van 150.000 dollar (ongeveer 138.000 euro) mocht Giuliani de gevangenis opnieuw verlaten. "Deze aanklacht is een aanfluiting", vertelde hij aan journalisten bij het verlaten van de gevangenis. "Dit is niet alleen een aanval tegen mij en president Trump, maar ook tegen het Amerikaanse volk. (...) Dit is een aanval op de grondwet."

De "mug shot" van Rudy Giuliani
Fulton County Sheriff's Office

Giuliani, Trump en 17 anderen zijn eerder deze maand in de staat Georgia aangeklaagd omdat ze de verkiezingsuitslag in Georgia zouden hebben willen beïnvloeden. Trump verloor in die staat maar met ruim 11.000 stemmen van zijn tegenstander Joe Biden.

De 19 mensen die aangeklaagd zijn, hebben tot vrijdag om zich beschikbaar te stellen voor de lokale autoriteiten in Atlanta. Woensdagochtend meldden 6 andere verdachten zich al in de gevangenis van Fulton County. In totaal hebben nu al 8 van de 19 beschuldigden zich gemeld.

Voormalig president Trump liet weten zich donderdag te melden in Atlanta. Zijn borgsom bedraagt 200.000 dollar (ongeveer 183.000 euro). "De wereldpers heeft zich hier verzameld voor dat schouwspel", vertelt Soenens die zelf ook in Atlanta is.

Meest gelezen