China wint interne strubbeling: 6 nieuwe landen worden lid van de BRICS-club

Beijing drong aan, terwijl India en Brazilië meer weerstand boden. Uiteindelijk werd woensdagavond een akkoord bereikt. Vanaf 1 januari 2024 zijn de BRICS niet langer 5 maar 11.

In het nieuws: de uitbreiding van de diverse club van opkomende landen.

  • Iran, Argentinië, Egypte, Ethiopië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zullen toetreden tot de BRICS. Een akkoord werd bereikt op de BRICS-top in Johannesburg, Zuid-Afrika. De formele uitnodigingen worden naar verwachting deze donderdag verstuurd.
  • Een overeenkomst lag niet zo voor de hand. In feite kwam het een beetje als een verrassing: voor de belangrijke bijeenkomst schatte een Argentijnse diplomaat dat er geen nieuwe namen zouden worden aangekondigd op de top, maar dat er een uitbreidingsproces zou worden gestart.
  • India was het voorzichtigst, op zijn hoede voor de invloed van China, dat zijn geopolitieke en economische rivaal blijft. Brazilië vreesde dan weer dat te veel uitbreiding zijn invloed zou doen verwateren.
  • Het lijkt erop dat China, de grootste voorstander van een uitbreiding, erin geslaagd is om de sceptici te overtuigen.
  • De uitbreiding bleef echter beperkt tot 6 leden, uit meer dan 20 officiële aanvragen en 40 kandidaten. Maar het is opmerkelijk dat Iran en Saoedi-Arabië, erfvijanden, op dezelfde uitnodigingskaart staan.
  • Het is ook interessant om op te merken dat vanaf 1 januari 2024 zes van de negen grootste olieproducenten ter wereld deel zullen uitmaken van de BRICS.

De essentie: BRICS vs G7

  • Op dit moment zijn de BRICS-landen goed voor 32,1 procent van het mondiale bbp (in koopkrachtpariteit) en iets meer dan 40 procent van de totale bevolking. De integratie van 6 andere landen zal moeten worden beoordeeld wanneer ze volgend jaar in januari officieel toetreden, maar we kunnen nu al zeggen dat de club van opkomende landen ongeveer 400 miljoen extra mensen zal omvatten en een gecombineerd bbp van 3.000 miljard dollar voor de 6 nieuwe leden, ofwel het equivalent van het bbp van Frankrijk.
  • Het bbp van de BRICS-landen is dit jaar in termen van koopkrachtpariteit hoger dan dat van de G7. In nominale termen is de G7 echter nog steeds goed voor 45 procent van het mondiale bbp.
  • Bovendien blijven de BRICS een veel minder homogeen blok dan de G7. In feite is hun eenheid eerder een illusie dan een realiteit. (nd/as)
Meer