Daklozen slapen tussen studenten: “Eindelijk geen kakkerlakken en vuile douches meer”

© fvv

Een hypermoderne gevel, tot in de puntjes uitgeruste keukens en een privébadkamer met inloop­douche voor alle ­daklozen. Het nieuwe ­opvangcentrum ’t Eilandje kost drie miljoen euro en heeft meer weg van een hotel dan van een daklozentehuis. “Het is hier pure luxe.”

Tuly Salumu

In Overwale, naast de Voskens­laan, op de plaats van het vroegere redemptoristenklooster, staat een gloednieuw studentendorp met koten, appartementen en ... een daklozencentrum voor 38 mensen dat tot in de puntjes is uitgerust. ’t Eilandje was jarenlang gevestigd in de voormalige kliniek Vercauteren aan de Dampoort, verhuisde in 2013 naar een studentenhome in de Karel Van Hulthemstraat, en vond nu een definitieve thuis.

Een opluchting. “Het is hier pure luxe”, zegt bewoner ­Michaël, die zijn kamer binnenstapt met een elektronische badge. “Het vorige gebouw was vuil en tot op de draad versleten. Soms zaten er kakkerlakken. En niet alleen inzake hygiëne is er een groot verschil. Daar was het moeilijk om tot rust te komen; hier kan dat wél.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen