De brokstukken van het vliegtuig dat gisteren neerstortte
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Wie was er naast Wagnerleider Prigozjin nog aan boord van gecrasht vliegtuig in Rusland?

In Rusland zou Wagnerleider Jevgeni Prigozjin gisteren om het leven gekomen zijn bij een vliegtuigcrash. Ook oprichter van de Wagner Group Dmitri Oetkin zou naar verluidt aan boord zijn geweest. Naast de twee leidersfiguren zouden nog acht andere mensen aan boord geweest zijn. Maar wie zijn ze en wat weten we over hen?

Bij een vliegtuigcrash in de buurt van de Russische hoofdstad Moskou, kwamen gisteren alle tien inzittenden om het leven. Op de passagierslijst: Wagnerleider Jevgeni Prigozjin, oprichter van de Wagner Group Dmitri Oetkin, logistiek verantwoordelijke Valeri Tsjekalov en nog vier andere mensen die banden hadden met het huurlingenleger. Ook drie crewleden waren aan boord. 

Dmitri Oetkin

Dmitri Oetkin is niet alleen de vermeende oprichter van, maar ook de operationele leider van de Wagner Group. Hij is verantwoordelijk voor de commando- en gevechtstraining van het huurlingenleger. Oetkin is een voormalige Special Forces Agent en luitenant-kolonel van de Russische militaire inlichtingendienst GRO.

In 2014 richtte hij het huurlingenleger op, dat hij vernoemd zou hebben naar de Duitse componist Richard Wagner, een van Adolf Hitlers favoriete componisten. De keuze voor die naam benadrukt de extreemrechtse sympathieën die Oetkin had voor Hitler en het Derde Rijk. Ook de tatoeages in zijn nek benadrukken dat: het symbool van de Nazi-organisatie SS en een adelaar met een hakenkruis. 

Van Oetkin zijn overigens weinig beelden te vinden. Op X, het voormalige Twitter, circuleren wel beelden van de man.

Valeri Tsjekalov

Ook Valeri Tsjekalov speelde een belangrijke rol in de privémilitie van Prigozjin. Binnen het huurlingenleger was hij verantwoordelijk voor de logistieke kant en stond hij in voor de voedselvoorziening van het leger. Ook hield hij toezicht op de buitenlandse projecten van Prigozjin.

Daarnaast wordt hij gelinkt aan Europolis, een bedrijf dat actief is in de mijn-, olie- en gassector in Syrië en banden heeft met Wagner. Het bedrijf sloot een lucratieve oliedeal met het land en financierde de Wagnerstrijders. In juli dit jaar, kondigde de Verenigde Staten sancties af tegen Tsjekalov voor zijn banden met Prigozjin en zijn rol in het verschepen van munitie naar Rusland.

HERBEKIJK - De vrijwel loodrechte crash (beelden van Russische site met nauwe banden met de Russische veiligheidsdiensten)

Videospeler inladen...

Andere Wagnerleden

Op het vliegtuig zouden nog vier andere Wagnerleden hebben gezeten. Het gaat om een zekere Jevgeni Makarjan, een voormalige politieagent die in 2016 toetrad tot het huurlingenleger. Dat zegt de Russische onderzoeksorganisatie Dossier Center. Hij vocht in het vierde aanvalsdetachement in Syrië, dat in 2017 onder vuur kwam te liggen van Amerikaanse vliegtuigen nabij Ksham. Daarbij liep hij een wonde op aan zijn linkerdij. 

Ook Sergei Propustin zou aan boord geweest zijn. Hij vocht in de tweede Tsjetsjeense oorlog en sloot zich aan bij Wagner in maart 2015. Hij was soldaat in het tweede verkennings- en aanvalsdetachement, van waaruit Prigozjin geregeld persoonlijke bewakers zou hebben gerekruteerd. 

Een andere naam op de passagierslijst kon niet teruggevonden worden op de lijsten van Wagner, zegt het Dossier Center. Het gaat om Nikolai Matuseev. Ze konden wel een Nikolai Matusevich terugvinden, die zich in 2017 bij het huurlingenleger aansloot. Hij vocht in Syrië bij het vierde aanvalsdetachement. 

De laatste inzittende, die niet tot de crew van het vliegtuig behoorde, was Alexander Totmin. Over hem publiceerde het Dossier Center geen verdere informatie. 

Ook de drie bemanningsleden overleefden het niet

Naast de Wagnerleden, waren ook nog drie bemanningsleden aan boord. Kapitein Aleksei Levshin, copiloot Rustam Karimov en stewardess Kristina Raspopova overleefden de crash eveneens niet. Over hen is er geen bijkomende informatie. 

Meest gelezen