Nog te veel fietsers in Gentse voetgangersstraten: politie gaat strenger optreden

© fvv

Fietsers die niet afstappen in de nieuwe voetgangersstraten van Gent – en zo zijn er nogal wat – krijgen nu nog geen boete. Maar vanaf volgende week wordt de politie strenger, “al willen we geen heksenjacht”. Zelfs bij de Fietsersbond groeit het besef dat er nog heel wat werk is om de mentaliteit van een deel van fietsend Gent bij te sturen.

Bert Staes

“Afstappen is afstappen. Daar kan geen discussie over zijn. Dit helpt niet voor het imago van de fiets.” Zelfs de Gentse Fietsersbond zit ermee verveeld: sinds 3 april zijn vijf Gentse winkelstraten tussen 11 en 18 uur verboden terrein voor fietsers, elke dag. De Langemunt, de Donkersteeg en de as Mageleinstraat-Kalandeberg-Koestraat moeten echte wandelstraten zijn. En toch blijft de ene na de andere fietser erdoor rijden.

Zonder veel gevolg, momenteel. Boetes zijn er nog niet. De Gentse politie leidde tijdens de eerste weken van het circulatieplan vooral het autoverkeer in goede banen. Bovendien worden automobilisten pas vanaf mei systematisch beboet en werd die overgangsperiode doorgetrokken naar fietsers.

“Maar de komende weken zullen we meer aandacht hebben voor problematisch fietsgedrag. Zeker zodra het weer verbetert”, zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen