Noorwegen zal F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne

Het Scandinavische land Noorwegen zal F-16 gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat hebben verschillende Noorse media gemeld en is bevestigd door de Noorse regering. Noorwegen is zo het derde land dat gevechtsvliegtuigen zal leveren, na Nederland en Denemarken. Hoeveel jets de Noren zullen leveren, en wanneer de Oekraïeners die mogen verwachten, is nog onduidelijk.

Een derde NAVO-lid zal gevechtsvliegtuigen doneren aan Oekraïne, dat hebben verschillende Noorse media gemeld en werd deze namiddag bevestigd door de Noorse regering. Die vliegtuigen zijn zeer welkom voor Oekraïne, want ze hebben het lastig om een succesvol tegenoffensief te voltrekken.

De regering wilde de berichten in Noorse media eerst "noch bevestigen, noch ontkennen", maar deze namiddag heeft ze gezegd dat ze inderdaad jets zal doneren. De belofte is gemaakt tijdens een verrassingsbezoek van de Noorse premier Jonas Gahr Støre aan de Oekraïense hoofdstad Kiev. Tijdens de visite kondigde de Noor aan dat het luchtdoelraketten van het type Iris-T zal doneren.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski pleit al lang voor extra hulp, specifiek zulke gevechtsvliegtuigen om het tegenoffensief een (nodig) duwtje in de rug te geven. Op die manier wil Oekraïne antwoorden kunnen bieden op de Russische overmacht in de lucht. Noorwegen zou dus het derde land zijn dat gehoor geeft aan de pleidooien van Oekraïne, na Nederland en Denemarken. 

Wanneer Noorwegen de vliegtuigen zou leveren, en hoeveel het er zouden zijn, is nog niet duidelijk. Van Denemarken mag Zelenski 19 gevechtsvliegtuigen verwachten. De levering is wel niet voor meteen. De eerste zes zouden rond Nieuwjaar geleverd worden. Volgend jaar volgen dan nog vijf toestellen. De rest volgt dan nog daarna. Acht Oekraïense piloten zijn trouwens al in Denemarken gestart aan hun F-16-opleiding.

Van Nederland is het aantal nog onduidelijk, al verwacht de Oekraïense president dat hij maar liefst 42 vliegtuigen in ontvangst zal mogen nemen. Ook over de timing van de Nederlandse levering zijn nog geen details bekendgemaakt.

Meest gelezen