Matthias Vanhamme

Brandweerzone Vlaams-Brabant West zoekt nieuwe dispatchers om noodoproepen te beantwoorden

De brandweerzone Vlaams-Brabant West is op zoek naar nieuwe dispatchers voor de brandweerpost van Asse. De dispatchers beantwoorden de noodoproepen en sturen brandweerploegen ter plaatse. Er zijn al zeker vijf voltijdse dispatchers nodig en daarnaast wordt ook een werfreserve aangelegd. 

De dispatching van de brandweerpost Asse krijgt via de noodcentrale 112 oproepen binnen en stuurt de nodige middelen uit. Ze staat niet enkel in voor de zone Vlaams-Brabant West, maar ook voor de zone Oost Vlaams-Brabant. In totaal worden er vanuit Asse 17 brandweerposten aangestuurd die samen instaan voor de bescherming van 65 gemeenten. Voor de dispatching zijn ze nu op zoek naar vers bloed.

"Er zijn de laatste tijd enkele mensen op pensioen gegaan, of mensen doorgeschoven naar een andere functie", zegt Alain Habils, woordvoerder van de brandweerzone Vlaams-Brabant West. "We leggen daarom een werfreserve aan, en er kunnen ook vijf dispatchers meteen in dienst worden genomen."

Taakomschrijving

Een dispatcher beantwoordt de oproepen van de noodcentrale 112 voor zowel brandweer als dringende geneeskundige hulpverlening. Aan de hand van de verkregen info stuurt hij of zij de gepaste middelen uit, gaande van brandweerwagens tot MUG-diensten en geeft hen de nodige informatie. Een dispachter draait een dienst van 12 uur, dat kan zowel een dag-, nacht- of weekendshift zijn.

Wie interesse heeft, wordt uitgenodigd om deel te nemen aan één van de infosessies. Die vinden plaats op 11 en 14 september op 19 uur in het zonehuis in Liedekerke. Tijdens de infosessie krijg je meer uitleg over wat de job van dispatcher allemaal inhoudt. Meer informatie vind je op de website van de brandweer.

Meest gelezen