Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld.© Getty, Belga

Teller voor staatsbon staat al op 827 miljoen euro, website ligt tijdlang plat: “Piek van 4.000 inschrijvingen per uur”

Na een vliegende start donderdag lag de website voor de staatsbon een tijdje plat door technische problemen. Iets voor 16 uur werkte de website terug. De oorzaak van de storing is niet duidelijk. “Mogelijk door de grote belasting, maar we waren goed voorbereid en ik ben geen IT-expert”, zegt Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld.

emke, pdd

Vanaf donderdag konden mensen zich inschrijven op de nieuwe staatsbon, die netto 2,81 procent opbrengt. En dat is alvast een groot succes. De inschrijvingen stroomden al een minuut na middernacht binnen. Alleen al de website van de overheid is op weg om de kaap van 1 miljard euro op te halen.

LEES OOK. Is nieuwe staatsbon de beste keuze als je 10.000 euro op overschot hebt? Experts geven advies

Net voor de storing, rond 15 uur donderdagmiddag, stond de teller op 23.553 inschrijvingen en 827,9 miljoen euro. “Rond de middag bereikten we een piek van 4.000 inschrijvingen per uur, die zakte nadien terug tot 1.500 inschrijvingen per uur”, vertelt Deboutte. “Het totaal aantal inschrijvingen ligt ook hoger, want dit zijn alleen de gegevens van onze eigen website.” Spaarders kunnen ook bij 13 banken inschrijven. “Van de banken horen we ook dat het vlot gaat. Over hun cijfers weten we vrijdag meer. Het geldbedrag kan nog wel dalen, want dat bedrag is nog niet gestort.”

LEES OOK. Waarom we niet gewoon beleggen in de meer rendabele Duitse staatsobligatie: “De laagdrempeligheid is een grote troef”

Volgens Deboutte is het niet duidelijk welke richting het nog uit zal gaan en wat het eindbedrag zal zijn, maar de staatsbon neemt volgens hem al wel een snellere start dan de Leterme-bon in 2011. Toen werd de eerste dagen maar een paar honderd miljoen opgehaald en op het einde 1,5 miljard per dag. Het bracht een bedrag van 5,7 miljard euro op. “Het kan nu omgekeerd zijn, maar dat valt moeilijk te voorspellen. Volgens mij wordt het na vandaag rustiger, het lijkt me sterk dat het zeven dagen zo hard zal gaan.”

Ondanks het grote succes, moet niemand zich haasten, vertelt Deboutte nog. “We doen geen vervroegde afsluiting van de inschrijving op de staatsbon.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER