Azerbeidzjaanse president weigert Lahbib te ontmoeten na uitspraken over Nagorno-Karabach

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev wil minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) niet ontvangen tijdens haar bezoek aan het land. Volgens de lokale pers is dat het gevolg van uitspraken die Lahbib dinsdag in Armenië deed over de regio Nagorno-Karabach, al meer dan de 30 jaar een bron van conflict tussen de twee landen.

Vandaag stond in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe een ontmoeting gepland tussen president Aliyev en Lahbib. Volgens lokale media werd die gedachtewisseling geannuleerd omwille van een "pro-Armeense stellingname en ongegronde verklaringen" in Armenië.

De verklaring waarnaar verwezen wordt, legde Lahbib gisteren af in Armenië. De minister drukte er tijdens haar bezoek bezorgdheid uit over de humanitaire toestand in Nagorno-Karabach.

Die enclave zorgt al decennialang voor spanningen tussen Armenië en Azerbeidjan. Nagorno-Karabach ligt op Azerbeidzjaans grondgebied, maar de bevolking is grotendeels Armeens. Armenië en humanitaire organisaties luiden de alarmbel over de situatie in Nagorno-Karabach sinds Azerbeidzjan de toegangsweg vanuit Armenië heeft geblokkeerd. De 120.000 inwoners kampen met voedsel- en medicijnentekorten. 

Lahbib blijft achter verklaring staan

Lahbib vertolkte in Armenië het standpunt van de Europese Unie, die Azerbeidzjan vraagt de veiligheid en doorgang op de weg te garanderen. "Het is de plicht van elke staat om het welzijn van haar bevolking te garanderen. De rechten en de veiligheid van de Armeense bevolking moeten worden gegarandeerd. Ik zal mijn Azerbeidzjaanse collega vragen in die geest te handelen", stelde de minister.

In plaats van de president ontmoet Lahbib vandaag de Azerbeidzjaanse minister van Buitenlandse Zaken Jeyhun Bayramov.

Het kabinet van minister Lahbib blijft achter de verklaringen staan. "Van bij het begin houden we een evenwichtig en uitgesproken standpunt aan, en we zullen hier hetzelfde discours hanteren als in Jerevan."

Meest gelezen