Turkse centrale bank verrast met forser dan verwachte renteverhoging

De Turkse centrale bank heeft de rente met maar liefst 750 basispunten opgetrokken tot 25 procent. Dat is veel meer dan verwacht. Zo’n drastische ingreep is noodzakelijk om de immens hoge inflatie naar beneden te krijgen.

Waarom is dit belangrijk?

In weinig landen is de inflatie zo hoog als in Turkije. De centrale bank heeft lange tijd, onder impuls van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, een onorthodox geldbeleid gevoerd. Terwijl de centrale banken in de rest van de wereld de rente verhogen om de inflatie te temperen, deed de Turkse centrale bank tot dit voorjaar net het omgekeerde. Sinds er een nieuwe gouverneur aan het hoofd van de monetaire instellingen staat, heeft die het geweer van schouder veranderd.

In het nieuws: De Turkse centrale bank heeft de rente verhoogd van 17,5 naar 25 procent. Dat is een stijging van maar liefst 750 basispunten. Het is de derde renteverhoging op rij.

  • Die renteverhoging is forser dan verwacht. Economen, bevraagd door het persagentschap Reuters, hadden een verhoging tot 20 procent voor ogen.
  • De monetaire instelling wil met die nieuwe rentewijziging de inflatie in het land zo snel mogelijk naar beneden krijgen, nu recente indicatoren erop wijzen dat de t
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer