AFP or licensors

"Historische" uitbreiding: BRICS verwelkomt zes nieuwe landen

Op de BRICS-top in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg hebben de vijf BRICS-landen een uitbreiding aangekondigd. Vanaf januari 2024 zullen Saudi-Arabiƫ, Iran, Argentiniƫ, Egypte, Ethiopiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten lid worden van het internationale samenwerkingsverbond. BRICS bestaat uit vijf "opkomende economieƫn". Het gaat om Braziliƫ, Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

In een poging om hun invloed in de wereld te vergroten, hebben de BRICS-landen een uitbreiding aangekondigd. Zes landen hebben een uitnodiging gekregen om zich bij het internationale samenwerkingsverbond te voegen.

Het gaat om Saudi-Arabiƫ, Iran, Argentiniƫ, Egypte, Ethiopiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten. De Chinese president Xi Jinping spreekt over een "historische uitbreiding" en voorspelde een "stralende toekomst voor BRICS".

Het is nog niet bekend of er ook een nieuwe naam volgt.Ā BRICS is een acroniem van alle huidige leden BraziliĆ«, Rusland, India, China en Zuid-Afrika (South Africa). Oorspronkelijk heette de club BRIC, de S werd toegevoegd toen Zuid-Afrika lid werd in 2010.

Ongeveer veertig landen van over de hele wereld hadden het lidmaatschap aangevraagd of interesse getoond om lid te worden. Volgens de "club van vijf" een teken van de groeiende invloed van het samenwerkingsverbond.

Vijftiende top in teken van expansie

De driedaagse top in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg is al de vijftiende en stond helemaal in het teken van een mogelijke uitbreiding. Gisteren werd bekendgemaakt dat er consensus was over een mechanisme dat zal bepalen welke landen al dan niet worden toegelaten.

Over de criteria is geen informatie vrijgegeven. De onderhandelingen werden achter gesloten deuren gevoerd tijdens een plenaire vergadering en verschillende bilaterale bijeenkomsten.Ā Waarom net deze zes landen geselecteerd werden uit een aanbod van ruim veertig kandidaten blijft dus onduidelijk.

De zes landen reageren in ieder geval tevreden. De Ethiopische premier Abiy Ahmed omschreef het als "een belangrijk moment" voor zijn land. Ook vanuit Iran klinkt gejuich. "Een strategisch succes voor het buitenlands beleid", klinkt het op Twitter.

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het de uitnodiging apprecieert en bekijkt de details van het aanbod om de "juiste beslissing" te nemen. De prins van dat land beschreef de BRICS al als een "gunstig en belangrijk kanaal" om economische samenwerking te bevestigen.Ā 

"Huidige wereldorde is van oude wereld"

Ook VN-topman Antonio Guterres reageert tevreden en pleit voor een hervorming van de internationale orde. De huidige internationale instellingen getuigen van "de wereld van gisteren", zei hij op de top.

Ze dateren van net na de Tweede Wereldoorlog, "toen koloniale machten nog heersten over veel Afrikaanse landen, die daardoor geen inspraak hadden". Ter illustratie verwees hij naar de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.Ā 

VN-topman Antonio Guterres op de BRICS-top
AFP or licensors

Over die instellingen zijn de BRICS-landen zelf ook uiterst kritisch. De dominantie van het westen in deze instellingen is niet bevorderend voor de opkomende economieĆ«n. De groep presenteert zich dan ook als een alternatief voor de rijke, westerse samenwerkingsverbanden en wordt wel eens vergeleken met de G7.Ā 

De Braziliaanse president Lula De Silva zei dat met de toevoeging van de zes landen BRICS zo'n 46 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt en een nog groter aandeel in de economie.Ā Om een tegengewicht te kunnen bieden tegen de dominantie van de Verenigde Staten, wordt er daarom gekeken naar een alternatief voor de wereldwijde standaardbetaling in dollars voor gas en olie.

Meest gelezen