Beeld van Oekraïense soldaten op weg naar de Krim

Oekraïense leger hijst symbolisch vlag op de Krim tijdens "speciale operatie", beweert ministerie van Defensie

Het Oekraïense leger zou een "speciale operatie" uitgevoerd hebben op het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim. Dat beweert de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie op Telegram. Troepen zouden op het schiereiland geland zijn en daar een Oekraïense vlag gehesen hebben.

"Als onderdeel van een speciale operatie zijn troepen op het schiereiland Krim geland", schrijft de woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie Andrej Joesof op Telegram. Troepen zouden daarbij kort geland zijn op het schiereiland én het leger zou ook een Oekraïense vlag gehesen hebben.

BEKIJK - Oekraïense troepen landen op schiereiland Krim, beweert ministerie van Defensie:

Videospeler inladen...

Het Oekraïense leger had voor de operatie zowel vaartuigen als vliegtuigen ingezet. Er zouden geen Oekraïense slachtoffers gevallen zijn, maar aan Russische zijde waren er wel verliezen. "Tijdens het uitvoeren van de taak raakten Oekraïense verdedigers slaags met de eenheden van de bezetter", klinkt het bij de Oekraïense inlichtingendienst.

"Als gevolg hiervan heeft de vijand verliezen geleden en werd vijandelijk materieel vernietigd." Rusland beweert dan weer het omgekeerde.

De Krim was lange tijd onderdeel van Oekraïne, maar in 2014 werd het geannexeerd door Rusland, wat leidde tot internationale spanningen en veroordelingen. De situatie blijft sindsdien omstreden, met Rusland die de Krim als een deel van zijn grondgebied beschouwt. Veel andere landen erkennen dat niet en zien de Krim als Oekraïens grondgebied.

De landing op de Krim heeft ook een symbolisch kantje, want vandaag viert Oekraïne Onafhankelijkheidsdag, de dag waarop Oekraïne onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie in 1991. Sinds de Russische invasie heeft de dag ook aan belang gewonnen.

Op het schiereiland staan belangrijke luchtverdedigingssystemen en raketlanceringssystemen gestationeerd. Naar eigen zeggen slaagde Oekraïne er deze week nog in om een S-400-raketverdedigingsbatterij in het gebied te vernietigen.

De "speciale operatie" van afgelopen nacht is één van de meest gedurfde acties van het Oekraïense leger sinds de start van het tegenoffensief. 

Meest gelezen