Afval achtergelaten door Apollo 11

India laat maanlander achter op de maan: hoeveel ander afval, voorwerpen en uitwerpselen liggen daar nog?

Met de geslaagde (onbemande) landing bij de zuidpool van de maan kan India een ambitieus ruimtedoel afvinken. Dat hun ruimtetuig na de missie niet meer terugkeert, roept vragen op over wat er nog zoal achterblijft op de maan: van afval tot uitwerpselen van astronauten. Alles samen gaat het over zo'n 180 ton menselijke spullen. "Als je moet kiezen tussen uitwerpselen of waardevolle maanstenen, is de keuze snel gemaakt."

India kan terugblikken op een dubbel succes. Niet alleen slaagde het land erin om voor de eerste keer in hun geschiedenis een ruimtetuig te laten landen op de maan, ze deden dat ook op een plaats waar het nooit iemand eerder was gelukt.

De Chandrayaan-3 staat op dit moment stil in de buurt van de zuidpool, een plek waar de zon bijna altijd schijnt. De maanwagen Pragyan, die samen met de landingsmodule een geheel vormt, zal er op zoek gaan naar sporen van water.

BEKIJK - De landing op de maan gefilmd vanuit de Chandrayaan-3:

Videospeler inladen...

De verzamelde data zullen worden doorgestuurd naar de aarde, maar de maanlander zelf komt dus niet meer terug. En op momenten waar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA waarschuwt voor de toename van ruimteafval, roept zoiets vragen op over wat er de afgelopen decennia nog allemaal is blijven liggen. 

Drinkbaar water

Het gaat om naar schatting 180 ton menselijke voorwerpen. Menselijke uitwerpselen, bijvoorbeeld. "In totaal zo’n 96 zakjes", verduidelijkt ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Alles samen zijn er verspreid over 6 bemande missies, slechts 12 mensen op de maan geweest. Hun afval ligt verspreid over de Apollo-sites, waar het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA tussen 1968 en 1972 de maan bereikte. "Alles werd mooi opgevangen en uiteindelijk daar achtergelaten."

Een afvalzakje onder de maanlander van Apollo 11

Nu mag dat wel vreemd lijken, toen was het dat volgens Ilsen niet. "Op dat moment, tijdens die pioniersmissies, stonden ze voor een keuze. Nemen we onze uitwerpselen terug mee naar de aarde, of kiezen we voor wetenschappelijk interessante maanstenen? De keuze was snel gemaakt."

BELUISTER - Waarom er 96 zakjes met menselijke uitwerpselen op de maan liggen:

Wat op de maan achterblijft, vergaat ook niet. "Daar heb je het weer niet voor", zegt Ilsen. "Er is geen wind, geen water, geen erosie. Ondanks dat we dat als afval zien, zullen bepaalde wetenschappers bijzonder geïnteresseerd zijn om een zakje maankak terug mee te nemen naar de aarde."

Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de bacteriën in die uitwerpselen? "Die bevriezen en ontdooien voortdurend, want de temperatuur schommelt er continu. Ook dat is een wetenschappelijk experiment."

Een afvalzakje (vermoedelijk met uitwerpselen) en enkele doekjes achtergelaten door Apollo 11

Maar dan gaat het over vroeger. Die allereerste missies, in de jaren zestig en zeventig, duurden hoogstens een paar weken.

Vandaag gaat het er in missies dichter bij de aarde ook anders aan toe. "Nu is het de bedoeling om zoveel mogelijk te recycleren. De nood aan drinkbaar water is hoog: een liter naar het ruimtestation sturen, kost al gauw 10.000 dollar. Als je dat water kan hergebruiken, moet je dat zeker doen. Vast afval zoals uitwerpselen worden teruggestuurd naar de aarde. Zo verbranden ze in de atmosfeer."

Een afvalzakje onder de maanlander van Apollo 11

En net als toen, blijft de selectie van welke voeding je meeneemt vandaag van gigantisch belang. "Het mag niet te veel wegen en tegelijkertijd moet het veel energie opleveren", besluit Ilsen. "Het eten moet tegelijk voor een goede darmtransit zorgen. De gewichtloosheid in de ruimte leidt ertoe dat je darmen anders gaan werken. Er is een hele wetenschap rond de selectie van astronauten, die ook gebaseerd zijn op dat soort parameters."

Wat ligt er nog allemaal op de maan? Een onvolledig overzicht:

  • 70-tal ruimtetuigen zoals maanlanders en -rovers
  • 96 zakken met uitwerpselen
  • 12 paar maanlaarzen
  • 5 Amerikaanse vlaggen (van de bemande missies)
  • Verschillende film- en fotocamera's
  • Gereedschap zoals hamers, tangen en spades
  • Lege voedselverpakkingen
  • Dekentjes en doekjes
  • Het Belgische kunstwerk "Fallen astronaut" door kunstenaar Paul Van Hoeydonck
  • Een schijf met daarop de vredesboodschap van 73 gewezen wereldleiders
  • Een gouden olijftak achtergelaten door Apollo 11
  • Een zilveren pin achtergelaten door Apollo 12
  • Een medaille ter ere van kosmonauten Vladimir Komarov (kwam om het leven bij eerste Sojuz-missie) en Joeri Gagarin (de eerste man in de ruimte)
  • Een patch van Apollo 1: de nooit gelanceerde Amerikaanse maanmissie waarvan alle astronauten omkwamen bij een oefening
Het kunstwerk "Fallen astronaut"

Meest gelezen