Beate Oma Dahle / NTB

Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra voorgedragen om Frans Timmermans op te volgen als Eurocommissaris

De ontslagnemende regering van Mark Rutte zal Wopke Hoekstra, de minister van Buitenlandse Zaken, voordragen om Frans Timmermans in de Europese Commissie te vervangen. Dat heeft premier Rutte bevestigd na berichten in "The Financial Times". Timmermans stopt als vicevoorzitter van de Commissie om zijn comeback te maken naar de nationale Nederlandse politiek.

"Ik heb breed overleg gevoerd met alle leden van de regering en met de Europese Commissie", zegt Nederlands premier Mark Rutte. "En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik Wopke Hoekstra zal voordragen als kandidaat-Eurocommissaris."

Hoekstra zou zo Frans Timmermans, de nummer twee bij de Commissie, moeten vervangen. Timmermans was één van de kartrekkers van de Green Deal en ruilde in 2014 de Nederlandse politiek in voor de Europese politiek. Hij stelt zich nu kandidaat om de nieuwe lijsttrekker van coalitiepartij PvdA en GroenLinks te worden met de ambitie premier te worden.

Vooraleer Hoekstra effectief Eurocommissaris kan worden, moet hij een hoorzitting in het Europees Parlement om Hoekstra doorstaan. Als alles vlot verloopt, zal hij waarschijnlijk de klimaatportefeuille overnemen. Zijn ambtstermijn loopt in ieder geval tot de volgende Europese verkiezingen begin juni 2024.

In tegenstelling tot Timmermans zal Hoekstra niet de vervanger zijn van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De Slowaak Maros Šefčovič van de Europese Commissie wordt nu tweede in rang.

Meest gelezen