Radio2

Reuzenhonden van Royal de Luxe op stap in Antwerpen

De reuzenhonden van het straattheatergezelschap Royal de Luxe zijn aan hun driedaagse in Antwerpen begonnen. Rond 10 uur ontwaakte Bull Machin op het Koningin Astridplein bij het centraal station. Daarna trok hij door de straten. Op het Sint-Jansplein vond hij zijn kompaan Xolo, een Mexicaanse naakthond. De twee honden trekken nu verder door de binnenstad. 

Het is iets waar veel Antwerpenaren en liefhebbers daarbuiten naar uitkijken: de komst van de reuzen van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe. De allereerste keer kwamen ze 25 jaar geleden, in 1998. Toen kwamen de Grote en de Kleine Reus. Daarna passeerden ook nog de Olifant en de Kleine Reuzin, de Duiker en Oma en Kleine Reus. Nu is het aan twee honden: de bulldog Bull Machin en de Mexicaanse naakthond Xolo. Van die laatste werd pas deze week bekendgemaakt dat hij ook zou komen.

BEKIJK - De reuzenhond ontwaakt op het Astridplein en trekt door de stad:

Videospeler inladen...

Welk parcours ze zullen afleggen, blijft altijd een goed bewaard geheim. Bull Machin is vanmorgen in de vroege uurtjes gespot op het Koningin Astridplein. Daar lag hij te slapen op een stapel autobanden. 

Een mysterieuze parasol

Hij kon al meteen op aandacht rekenen van pendelaars en omwonenden. "Ik woon bij Park Spoor Noord en ik werk aan de Wapper, dus toen ik hoorde dat hij hier lag, heb ik besloten om er even langs te fietsen", vertelt een vrouw. "Dit mag je niet missen. Als je kan, moet je zeker gaan kijken. Ik heb al opgevangen dat hij het andere hondje zou ontmoeten op het Sint-Jansplein trouwens. Daar ben ik ook al eens gaan kijken en daar zag ik een mysterieuze parasol en zand dus..."

Een beetje verder staat ook al een man te fotograferen. "Ik volg de reuzen al jaren. Ik ben er enkele jaren geleden zelfs voor naar Leeuwarden (Nederland) geweest, want ik vind ze fantastisch", vertelt hij. Al is hij op dit moment iets minder onder de indruk van Bull Machin. "Hij is iets minder imposant dan de vorige reuzen, maar dat komt wel goed straks. We zullen wel zien wat er nog gebeurt."

Xolo, die een Mexicaanse naakthond voorstelt, lag vanochtend te slapen onder een sneeuwtapijt. De reuzen hielden over de middag een siësta op, opnieuw, het Sint-Jansplein. Daarna trokken ze verder naar een ander deel van de stad. Vanavond zoeken beide dieren weer hun nest op. Ook morgen en zondag zal je de reuzen de hele dag lang kunnen volgen.

BEKIJK - Bezoekers genieten van de parade:

Videospeler inladen...

Meest gelezen